Početna > Putovanja
Putovanja

Kaminito del Rej: Šetnja kroz (nekada) opasni kanjon na jugu Španije

Kaminito del Rej („Kraljev put“) je osam kilometara duga pešačka staza u blizini Malage sa spektakularnim pogledom na kanjon i vrtoglavim mostićima visokih i preko sto metara.

Kaminito se često reklamira kao najopasnije šetalište na svetu. Zbog ovog prilično obmanjujućeg opisa, oni koji se boje visine ne zapute se u ovu šetnju, a adrenalinski zavisnici na kraju ostanu razočarani, jer iako je nekada bio opasno mesto za šetnju, Kaminito je nedavno obnovljen i sada je vrlo siguran.

Foto: Shutterstock/Sushaaa

Jednostavno rečeno ukoliko ste u stanju da hodate osam kilometara, bićete u stanju i da prepešačite Kaminito.

Nećete vrištati od straha ili uzbuđenja jer je staza celom dužinom bezbedna, ali ćete ipak imati priliku da uživate u prizoru koji oduzima dah dok šetate između dva klanca, u sred strmog kanjona.

Većina tekstova na internetu o Kaminitu govori kao o „stazi smrti”. Jednom je, na žalost i bilo tako.

Kaminito je sagrađen 1901. godine u sklopu ambicioznog projekta hidroelektrane kralja Alfonsa XIII, koji je planirao da u njemu objedini tri reke. Nakon nekoliko decenija prestao je da se koristi i održava, te je ubrzo postao atrakcija za penjače i one želje adrenalina.

Do devedesetih je bio gotovo pa potpuno uništen, iako je i dalje privlačio avanturiste koji su se kretali van utabanih staza.

Napokon, 2000. godine i nakon niza smrtnih slučajeva, vlada je zvanično zatvorila stazu. Neko vreme posle toga, četiri osobe koje su ilegalno ušle u park poginule su u pokušaju penjanja uz klanac.

Foto: Unsplash/Dani Guitarra

Danas se još uvek vide ostaci opasne i uske stare staze, koja se dobrim delom puta proteže odmah ispod nove. Celokupna ruta pažljivo je restaurirana.

Ponovo je otvorena za posetioce 2015. godine, da bi joj godinu dana kasnije bila dodeljena nagrada Europa Nostra za očuvanje baštine. Bezbednost se apsolutno ne može uporediti sa originalnom stazom.

Osim lagane kacige, posetioci nemaju potreba ni za kakvom dodatnom opremom poput npr. sigurnosnog užeta. Nije netačno reći ni da bi se šetnja mogla izvesti i u japankama, iako to svakako ne bi bila najudobnija opcija.

Od osam kilometara, kolika je ukupna dužina staze, gotovo polovinu čine drveni pragovi za šetanje, dok je ostatak zemljani putić.

Nekoliko stvari koje bi trebalo znati pre posete – karte je potrebno kupiti unapred, ponekad i mesecima unapred!

Postoji ograničen broj ljudi koji svakodnevno mogu posetiti Kaminito, te se karta mora kupiti za tačno određeni dan, pa i sat. Ulaz se naplaćuje 10 €, a staza je linearna, te postoji shuttle autobus koji će vas vratiti do ulaza.

Foto: Shutterstock/Romas-Photo

Šetnja se može završiti za svega dva sata, međutim, ako se pažljivije posvetite uživanju u prirodi ili fotografisanju, optimalno je u kanjonu provesti tri sata.

A ukoliko imate slobodnog vremena nakon šetnje, u blizini se nalazi jezero zapanjujuće tirkizne boje gde možete unajmiti čamac i provozati se ili plivati.

 

Autor teksta: N. Košta