Почетна > Путовања
Путовања

Каминито дел Реј: Шетња кроз (некада) опасни кањон на југу Шпаније

Каминито дел Реј („Краљев пут“) је осам километара дуга пешачка стаза у близини Малаге са спектакуларним погледом на кањон и вртоглавим мостићима високих и преко сто метара.

Каминито се често рекламира као најопасније шеталиште на свету. Због овог прилично обмањујућег описа, они који се боје висине не запуте се у ову шетњу, а адреналински зависници на крају остану разочарани, јер иако је некада био опасно место за шетњу, Каминито је недавно обновљен и сада је врло сигуран.

Фото: Shutterstock/Sushaaa

Једноставно речено уколико сте у стању да ходате осам километара, бићете у стању и да препешачите Каминито.

Нећете вриштати од страха или узбуђења јер је стаза целом дужином безбедна, али ћете ипак имати прилику да уживате у призору који одузима дах док шетате између два кланца, у сред стрмог кањона.

Већина текстова на интернету о Каминиту говори као о „стази смрти”. Једном је, на жалост и било тако.

Каминито је саграђен 1901. године у склопу амбициозног пројекта хидроелектране краља Алфонса XIII, који је планирао да у њему обједини три реке. Након неколико деценија престао је да се користи и одржава, те је убрзо постао атракција за пењаче и оне жеље адреналина.

До деведесетих је био готово па потпуно уништен, иако је и даље привлачио авантуристе који су се кретали ван утабаних стаза.

Напокон, 2000. године и након низа смртних случајева, влада је званично затворила стазу. Неко време после тога, четири особе које су илегално ушле у парк погинуле су у покушају пењања уз кланац.

Фото: Unsplash/Dani Guitarra

Данас се још увек виде остаци опасне и уске старе стазе, која се добрим делом пута протеже одмах испод нове. Целокупна рута пажљиво је рестаурирана.

Поново је отворена за посетиоце 2015. године, да би јој годину дана касније била додељена награда Еуропа Ностра за очување баштине. Безбедност се апсолутно не може упоредити са оригиналном стазом.

Осим лагане кациге, посетиоци немају потреба ни за каквом додатном опремом попут нпр. сигурносног ужета. Није нетачно рећи ни да би се шетња могла извести и у јапанкама, иако то свакако не би била најудобнија опција.

Од осам километара, колика је укупна дужина стазе, готово половину чине дрвени прагови за шетање, док је остатак земљани путић.

Неколико ствари које би требало знати пре посете – карте је потребно купити унапред, понекад и месецима унапред!

Постоји ограничен број људи који свакодневно могу посетити Каминито, те се карта мора купити за тачно одређени дан, па и сат. Улаз се наплаћује 10 €, а стаза је линеарна, те постоји shuttle аутобус који ће вас вратити до улаза.

Фото: Shutterstock/Romas-Photo

Шетња се може завршити за свега два сата, међутим, ако се пажљивије посветите уживању у природи или фотографисању, оптимално је у кањону провести три сата.

А уколико имате слободног времена након шетње, у близини се налази језеро запањујуће тиркизне боје где можете унајмити чамац и провозати се или пливати.

 

Аутор текста: Н. Кошта