Ден Бетнер провео је последњих двадесет година истражујући навике људи који живе 100 или више година, посебно храну коју једу.
Он је у удаљеном делу Nicoye у Костарики открио најздравији доручак на свету.
„Под крововима од црвених црепова, десетак људи се буди свако јутро око 4 сата. Пале ватру у глиненим пећима, стављају лончиће да се кува зачињен пасуљ и мешају тесто од кукурузног брашна“, пише он.
„Једна жена одваја комад теста величине голф лоптице, ставља га на папир за печење и обликује савршено округлу тортиљу. Ставља је на врелу глинену плочу где тесто набубри, затим га пресавије у савршену тортиљу“, описује Бетнер.
„На другом крају шпорета, тројица мешају пасуљ са луком, црвеном паприком и домаћим зачинским биљем. Пасуљ се полако крчка око сат времена, након чега се помеша са пиринчем“, додаје он.
Кукурузне тортиље су сјајан извор сложених угљених хидрата са гликемијским индексом нижим од целих житарица.
Црни пасуљ садржи исте антоцијане (аминокиселине) које се могу наћи у боровницама. Они су богати, чисте црева, снижавају крвни притисак, регулишу инсулин и обилују фолатом, калијумом и витамином Б групе.
Комбинација пасуља и пиринча ствара комплетан протеин, што значи да јело садржи све аминокиселине неопходне за дуговечан живот. Према Бетнеру, укупна цена овог доручка износи око четири евра, а може се припремити за целу наредну недељу.
Шта ово јело чини тако здравим?
Кукурузне тортиље су одличан извор сложених угљених хидрата са нижим гликемијским индексом од целих зрна. Пепео разбија ћелијске зидове кукуруза чинећи ниацин (витамин Б) доступним и ослобађајући аминокиселине које тело може да апсорбује.
Црни пасуљ садржи исте антоцијанине (аминокиселине) које се налазе у боровницама. Богате су, чисте црева, снижавају крвни притисак, регулишу инсулин и пуне су фолата, калијума и витамина Б.
Комбинација пасуља и пиринча ствара комплетан протеин, што значи да јело садржи све аминокиселине неопходне за дуг живот. Према Буетнеровим речима, укупна цена овог доручка је око четири евра, а може се припремити целе недеље
Никстамал тортиље
Састојци:
2 шоље кукурузног брашна
1/4 кашичице соде бикарбоне
1 1/2 шоље топле воде са чесме (по потреби више воде)
папир за печење
Припрема:
У великој посуди помешајте кукурузно брашно и соду бикарбону.
Додајте воду и мешајте док не добијете мекано тесто.
Покријте пластичном фолијом и оставите са стране пет минута да одстоји.
На чистој и сувој радној површини нежно месите тесто један минут.
Поделите га на 16 једнаких лоптица – величине мале шљиве.
Разваљајте тесто у кругове између комада папире за печење.
Ставите решетку или лимени тигањ на јаку ватру, па ставите тесто да се пече 30 секунди.
Окрените кухињским хватаљкама и пеците док се не испече још око 30 секунди док се на тортиљама не направе мехурићи.
Пребаците на чисту кухињску крпу и послужите док је топло.
Преузмите андроид апликацију.