Početna > Život i stil
Život i stil

10 bolesti koje nasleđujemo sa majčine strane

Naši geni određuju ne samo izgled i karakterne osobine, već i slabosti organizma, odnosno sklonost određenim oboljenjima. U ovom tekstu ćemo podeliti listu oboljenja koja možete naslediti od majke.
Foto: Pexels/Karolina Grabowska

Nauka je utvrdila da se u najvećoj meri ove bolesti nasleđuju po ženskoj liniji:

Osteoporoza

Kod ovog oboljenja kostiju, koje ih čini krhkima i lomljivima i inače je tipično za žensku populaciju, i i te kako se nasledni faktor pominje kao ključan. Osteoporoza uglavnom nastupa posle menopauze, kada kosti gube kalcijum.

Ono na čemu je najznačajnije da radite jeste preventiva – unosite što više kalcijuma, ali znajte da se on adekvatno apsorbuje jedino kada je u kombinaciji sa vitaminom D.

Reumatoidni artritis

Iako još uvek nije precizno definisan uzrok ovog oboljenja koje se određuje kao autoimuno, smatra se da je on zapravo kombinacija naslednog faktora i uslova sredine.

Prevremeno starenje

Naučnici su otkrili skup gena koji su odgovorni za to koliko dugo uspevamo da sačuvamo mladost. Oni se prenose s generacije na generaciju po majčinoj liniji. Postoji mogućnost da nasledimo oštećenu DNK, koja će ubrzati proces starenja.

Depresija

Godišnje oboli preko 300 miliona ljudi od depresije, i utvrđeno je da su ovom mentalnom stanju posebno sklone žene, što uključuje i postporođajnu depresiju. Takođe nauka je otkrila da je jedan od faktora koji doprinosi nastanku depresije i prisustvo gena Slc6a15, koji se naravno nasleđuje.

Naravno, depresija je stanje koje se leči, ali je uvek važno potražiti stručnu pomoć.

Glaukom

Glaukom je kod žena je mnogo češći nego kod muškaraca, a genetske mutacije koje prouzrokuju ovu bolest su nasleđene.

Foto: Pexels/Andrea Piacquadio
Kardiovaskularna oboljenja

Skladištenje masti kod ženske populacije je određeno genetski, te ukoliko je ono tipično za stomačni pojas, to ujedno znači i rizik od srčanih oboljenja, odnosno on se duplira.

Migrene

Žene pate od migrena 3 puta više nego muškarci, i takođe je primećeno da se vrlo često dešava da je sklonost ovako intezivnim glavoboljama predisponirana genetski.

Insomnija

Naučnici su otkrili da na hroničan poremećaj sna ovog tipa utiču ne samo psihogeni faktori, stres i sl, već i geni koje nasleđujemo po ženskoj liniji.

Malopre smo pomenuli da postoji genetska veza kod oboljenja kao što je depresija, a to se odnosi i na anksiozne poremećaje, neuroze.

Alchajmerova bolest

Ovde se radio o obliku demencije, koji je takođe češći kod žena nego kod muškaraca. Bitan je i genetski faktor, a način života može smanjiti rizik od Alchajmera.

Treba izbaciti loše masti i šećera iz ishrane, kontrolisati holesterol i krvni pritisak, baviti se fizičkom aktivnošću jer ona povećava dotok kiseonika u organizam.

Karcinom dojke i jajnika

U svetu verovatno najpoznatiji slučaj u vezi sa ovom temom jeste potez holivudske glumice Anđeline Džoli, koja je pre nekoliko godina izvršila matsektomiju grudi, a potom i odstranjivanje jajnika, nakon što je utvrđeno da ima mutaciju gena odgovornog za ova oboljenja, od kojih su preminule njena majka i baka.

Problemi sa alergijama? Evo kako da olakšate sebi

Preuzmite android aplikaciju.