Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Проблеми са алергијама? Ево како да олакшате себи

Алергије су стигле са пролећем, а ако немате при руци ниједан од лекова, можете покушати да помогнете и домаћим лековима.
Фото: Pixabay/cenczi
Спреј са сланом водом

Ово је одлично за испирање слузокоже, а спреј је довољно нежан да не прави неред као што бисте испирали нос директно физиолошким раствором. Истраживања су показала да ови спрејеви помажу код алергија и проблема са синусима.

Мед

Једење меда које производе пчеле из тог подручја може помоћи код алергија. Наиме, један распрострањен теријер каже да пчеле преносе полен са цвећа на мед, па ако сваки дан поједете мало меда, постаћете мало „вакцинисани“ од иритација које вам полен изазива. Ипак, постоје научни докази за ово, али не шкоди покушати.

Туширање

Свако ко је икада имао зачепљен нос зна колико добро може да делује топли туш. Смирује синусе и отвара дисајне путеве, макар и само привремено. Осим тога, туширање након проведеног времена у природи може помоћи да се полен спере са коже и косе и спречи да га пренесете на одећу, намештај, јастуке и друге предмете који би могли да вас иритирају.

Пара

Зар вам није мука сваки пут када имате алергију на синусе? Увек можете удахнути топлу воду. Наиме, тако ћете избацити слуз и овлажити дисајне путеве. Најлакше је загрејати воду, ставити пешкир преко главе и удисати пару кроз нос 5 до 10 минута.

Уље еукалиптуса

Ако удишете топлу воду, пара ће деловати још боље ако у воду додате уље еукалиптуса. Очистиће синусе и дисајне путеве. Такође, истраживања сугеришу да уље еукалиптуса има антиинфламаторна и антибактеријска својства. Уље еукалиптуса можете користити и под тушем, само капните неколико капи на под где. Међутим, немојте га узимати орално или стављати на кожу јер је токсичан у одређеним концентрацијама.

Зачињена храна

Многи се заклињу да зачињена храна чисти синусе. На пример, активни састојак белог лука и васабија има привремени деконгестивни ефекат. Зачињена храна дефинитивно може изазвати сузење очију и отворити дисајне путеве, али још није јасно да ли пружа дуготрајнији или само тренутни ефекат.

Чај

Држање лица изнад шоље топлог чаја може вам отворити дисајне путеве, али пара није једина добра ствар. Ментол за чај од нане, на пример, делује као деконгестив и експекторанс, може помоћи у разбијању слузи и помоћи при прочишћењу носа и грла.

Četiri najbolje rase pasa za ljude sklone alergijama

Преузмите андроид апликацију.