Почетна > Живот и стил
Живот и стил

10 болести које наслеђујемо са мајчине стране

Наши гени одређују не само изглед и карактерне особине, већ и слабости организма, односно склоност одређеним обољењима. У овом тексту ћемо поделити листу обољења која можете наследити од мајке.
Фото: Pexels/Karolina Grabowska

Наука је утврдила да се у највећој мери ове болести наслеђују по женској линији:

Остеопороза

Код овог обољења костију, које их чини крхкима и ломљивима и иначе је типично за женску популацију, и и те како се наследни фактор помиње као кључан. Остеопороза углавном наступа после менопаузе, када кости губе калцијум.

Оно на чему је најзначајније да радите јесте превентива – уносите што више калцијума, али знајте да се он адекватно апсорбује једино када је у комбинацији са витамином Д.

Реуматоидни артритис

Иако још увек није прецизно дефинисан узрок овог обољења које се одређује као аутоимуно, сматра се да је он заправо комбинација наследног фактора и услова средине.

Превремено старење

Научници су открили скуп гена који су одговорни за то колико дуго успевамо да сачувамо младост. Они се преносе с генерације на генерацију по мајчиној линији. Постоји могућност да наследимо оштећену ДНК, која ће убрзати процес старења.

Депресија

Годишње оболи преко 300 милиона људи од депресије, и утврђено је да су овом менталном стању посебно склоне жене, што укључује и постпорођајну депресију. Такође наука је открила да је један од фактора који доприноси настанку депресије и присуство гена Slc6а15, који се наравно наслеђује.

Наравно, депресија је стање које се лечи, али је увек важно потражити стручну помоћ.

Глауком

Глауком је код жена је много чешћи него код мушкараца, а генетске мутације које проузрокују ову болест су наслеђене.

Фото: Pexels/Andrea Piacquadio
Кардиоваскуларна обољења

Складиштење масти код женске популације је одређено генетски, те уколико је оно типично за стомачни појас, то уједно значи и ризик од срчаних обољења, односно он се дуплира.

Мигрене

Жене пате од мигрена 3 пута више него мушкарци, и такође је примећено да се врло често дешава да је склоност овако интезивним главобољама предиспонирана генетски.

Инсомнија

Научници су открили да на хроничан поремећај сна овог типа утичу не само психогени фактори, стрес и сл, већ и гени које наслеђујемо по женској линији.

Малопре смо поменули да постоји генетска веза код обољења као што је депресија, а то се односи и на анксиозне поремећаје, неурозе.

Алцхајмерова болест

Овде се радио о облику деменције, који је такође чешћи код жена него код мушкараца. Битан је и генетски фактор, а начин живота може смањити ризик од Алцхајмера.

Треба избацити лоше масти и шећера из исхране, контролисати холестерол и крвни притисак, бавити се физичком активношћу јер она повећава доток кисеоника у организам.

Карцином дојке и јајника

У свету вероватно најпознатији случај у вези са овом темом јесте потез холивудске глумице Анђелине Џоли, која је пре неколико година извршила матсектомију груди, а потом и одстрањивање јајника, након што је утврђено да има мутацију гена одговорног за ова обољења, од којих су преминуле њена мајка и бака.

Problemi sa alergijama? Evo kako da olakšate sebi

Преузмите андроид апликацију.