Почетна > Зелени град
Зелени град Новосадске приче

Знате ли где се налази једина сребрна кајсија под заштитом у нашем граду?

Мандаринско дрво, сребрна кајсија или у народу стабло познатије као гинко билоба данас се углавном среће као дивља врста дрвећа само у планинама југоисточне Кине, међутим једно посебно очувано стабло гинка краси улаз у један новосадски хотел.
гинко
Фото: Градске инфо

У питању је стабло гинка код хотела ,,Парк“ у Новом Саду, које је стављено под заштиту као Споменик природе III категорије, од локалног значаја.

Гинко потиче од кинеских речи ,,gin“ (сребро) и ,,hing“ (кајсија) што у преводу значи сребрна кајсија. Данас знамо да гинко није воће, нити је сребрно, али је тако деловало онима који су га давно запазили па се име више није ни мењало.

Гинко билоба носи назив и ,,живи фосил“ јер је био широко распрострањен у доба јуре, од пре око 200 милиона година, у време када је род гинка обухватао више врста, које су ишчезле непосредно пре терцијара. Гинко је листопадно дрво које достиже висину преко 30 метара и дебљину стабла од преко 2 метра.

Стабло гинка код хотела ,,Парк“ представља изузетан примерак очуваног столетног стабла кога карактерише просторна и хортикултурна повезаност са целином Футошког парка, чиме ово стабло поред виталности доприноси и декоративношћу подручја овог дела града.

Зграда хотела ,,Парк“ је изграђена 1962. године према пројекту који је за Урбанистичко-пројектни биро 1959. године урадио брачни пар Ђорђевић, Сибин и Милена. Хотел ,,Парк“ је први послератни новосадски хотел који је могао да услужи скоро хиљаду гостију. Архитектура брачног пара Ђорђевић ће временом попримити споменички карактер, а овај хотел ће остати као пример архитектонског израза свог времена, као знаменити део архитектонске баштитне града Новог Сада.

гинко
Фото: Градске инфо

Управо је интегралност једна од темељних вредности овог заштићеног подручја, јер је испољена у функционалној повезаности Споменика природе ,,Футошки парк“ и репрезентативног дела хотела ,,Парк“ који је некада чинио целину уређеног парковског простора комплекса Јодне бање.

Листови и семе стабла гинка користе се као лековити састојци, а први екстракт из листа гинка произведен је тек 1965. године. (за то је др Кори добио Нобелову награду), иако је његова лековитост позната и традиционално се користи од давнина у медицини Далеког истока. Осим тога гинко је постао омиљена парковска врста јер је утврђено да пречишћава ваздух у градовима и добро подноси загађени ваздух.

Дуд на Ченејском салашу један је од најстаријих живих представника своје врсте (Мorus alba L.) и најстарије стабло дуда на територији града Новог Сада.

Гинко побољшава мождану микроциркулацију и на тај начин побољшава снабдевеност мозга кисеоником. Делује антиоксидативно, смањујући оксидацију масти и оштећења нервних ћелија услед оксидативног стреса.

гинко
Фото: Pexels/Benni Fish

Основни циљ заштите гинка код хотела ,,Парк“ је очување старог стабла првенствено спречавањем процеса деградације, унапређивањем кроз стручан приступ који подразумева проучавање и праћење током времена.

Одлуком Скупштине града Споменик природе ,,Стабло гинка код хотела ,,Парк“ у Новом Саду“ стављено је под заштиту 2019. године чиме је још једном доказано да је заштита животне средине данас један од кључних приоритета у раду градске власти.

Drvored koprivića u Radničkoj ulici uskoro pod zaštitom

 

Преузмите андроид апликацију.