Почетна > Зелени град
Зелени град Нови Сад Новосадске приче

Дуд на Ченејском салашу – симбол добра, зла или слободе?

Споменик природе „Дуд на Ченејском салашу“ Одлуком Скупштине града Новог Сада стављен је под заштиту давне 1995. године као Споменик природе III категорије.
дуд
Фото: Градске инфо

Ово велелепно стабло које достиже висину од чак 16 метара налази се у дворишту Ченејског салаша број 252, а заузима површину чија пројекција крошње износи више од 2 ара, док је укупна заштићена површина више од 7 ари.

Дуд на Ченејском салашу један је од најстаријих живих представника своје врсте (Мorus alba L.) и најстарије стабло дуда на територији града Новог Сада. Некада чести дудови временом су посечени углавном у борби против штетног инсекта – дудовца, због чега овај примерак дуда заслужује посебну пажњу као генетска база некада типичне врсте за наше крајеве. Старост стабла се процењује на преко 210 година, а прописане мере заштите спроводи ЈКП ,,Градско зеленило“.

дуд
Фото: Градске инфо

За стабло дуда везују се и бројна веровања, јер у различитим културама он представља симбол природе и раста, а негде симболизује смрт. Верује се да дуд помаже човеку да се одбрани од сила таме, а да заљубљени уз његову помоћ остварују љубав.

Имајући у виду да дуд последњи цвета у пролеће, ово стабло у потпуности оправдава име свог рода које је изведено од латинске речи ,,mora“ што значи одлагање, јер дуд стрпљиво и мудро чека док не прође и најмања могућност за појаву мраза. Управо због тога стари Грци су дуд посветили богињи мудрости Атини.

Више информација о још једном представнику заштићених стабала на територији града Новог Сада можете да пронађете овде.

Према немачком предању, ђаво користи корење дуда за полирање чизама и због тога се ова стабла повезују са злом. Са друге стране у Кини се дуд сматра Светим дрветом које повезује небо и земљу, а дудов папир се користи као посуђе за давање понуда у шинтоистичким храмовима.

Дуд је често приказиван и у уметничким делима, а најпознатије стабло дуда које краси сликарско платно насликао је Винсент ван Гог у октобру 1889. године, неколико месеци пред смрт.

дуд
Фото: Wikimedia Commons

Енглески писац Вилијам Шекспир у комедији ,,Сан летње ноћи“ је представио љубавну причу Пирамуса и Теисбе и њихов договорен састанак управо под дудом, испод чије сенке на крају обоје и страдају. Њихова крв обојила је беле бобице дуда у тамноцрвену боју, па се верује да бобице дуда носе симболику љубави до коначног сједињења у смрт. Дудови су постали симболи познатих енглеских писаца, па је тако Џон Милтон посадио дуд на Кембриџу, а Вилијам Шекспир је посадио стабло дуда у Стратфорду на Ејвону.

У српској традицији је раширено веровање да стабло дуда није добро за кућу и укућане, јер ако се жиле дуда подвуку под кућу, цела кућа ће изумрети, а огроман дуд близу куће значи да је кућа одавно опустошена и да нико у њој не живи. Нажалост, у кући породице Кузмановић, у чијем се дворишту стабло дуда на Ченејском салашу данас налази, после њихове смрти нико не живи.

дуд
Фото: Wikimedia Commons

Међутим, с друге стране Карађорђев дуд у Смедереву је оповргнуо сва лоша веровања. Јер ово стабло старо више од 300 година представља симбол историје Смедерева и баш под овим стаблом 8. новембра 1805. године турски заповедник Мухарем Гуша предао је кључеве града Смедерева вођи Првог српског устанка.

Čudo prirode u Futogu

 

Преузмите андроид апликацију.