Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Копривић у центру – да може да говори шта би све рекао

Стабло копривића у центру Новог Сада, у улици Модене, стављено је први пут под заштиту као Споменик природе давне 1978. године и представља посебан примерак ове врсте због својих импозантних природних и амбијенталних вредности.
Фото: Градске инфо

Кроз историју можемо видети да су права и обавезе грађана у области заштите животне средине први пут дефинисане у доба кнеза Михаила Обреновића и утврђене су управо кроз Наредбу кнеза о расађивању дрвећа 1863. године.

Наредба је објављена у листу „Видовдан“ и између осталог гласи: „Свако је дужан испред свог локала, дућана и плаца дрва заливати и у добром стању ограду око њих одржавати, а ко наредбу не буде послушао казниће се по закону и платиће глобу ако дрво буде угинуло“.

Ова Наредба доказ је да се тада у још увек неослобођеној Србији водила борба против климатских промена кроз пошумљавање и озелењавање. Иако је циљ ове наредбе тада био улепшавање београдске вароши, ми данас можемо да кажемо да је ова наредба ипак имала и много виши циљ.

Тако да, стабло копривића у центру Новог Сада данас осим што производи кисеоник, учествује у борби против климатских промена, оно и улепшава новосадску варош.

С обзиром да првим Решењем о стављању под заштиту није био дефинисан простор око Споменика природе као ни заштитна зона то је исправљено доношењем нове Одлуке о заштити 1995. године.

Фото: Градске инфо

Копривић је до сада достигао висину од преко 15 метара, а старост овог стабла се процењује на око 130 година.

Први санациони радови на стаблу су извршени 1985. године и тиме је стабло било заштићено од даљег пропадања.

За управљача овог Споменика природе одређено је ЈКП ,,Градско зеленило“ које је задужено за спровођење свих прописаних мера и услова заштите. У циљу сузбијања трулежи на деблу копривића у претходном периоду примењене су најсавременије методе заштите стабла од труљења.

Иако је стабло копривића у центру Новог Сада једно од десет заштићених стабала на територији нашег града, морамо имати на уму да свако дрво које расте у граду заслужује пажњу, а посебно оно чије димензије, старост и очуваност омогућују да се уврсти у споменике природе, ботаничког карактера.


Kej je Novi Sad

 

Преузмите андроид апликацију.