Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Кеј је Нови Сад

Облачите најудобнију спортску одећу, завезујете пертле на патикама за трчање и питате се којом би рутом могао да вам почне данашњи тренинг? Уколико имате навике као већина Новосађана, сигурно ћете кренути путем Кеја.
Фото: Градске инфо

У првим годинама насељавања простора који се данас зове Нови Сад, становници су образовали живот уз обалу реке, а толико времена касније, иако се наш град многоструко проширио, чини се да се епицентар дешавања некако и даље везује за Дунав.

Током година се новосадско приобаље све више уређивало, а временом је на њему изникло и шеталиште Кеј које важи за једно од најлепших украса града.

Он је данас је измењен скоро до непрепознатљивости, али и поред свих измена које су му се догодиле очувао је онај стари дух и мир који може да вам донесе само шетња поред Дунава.
Фото: Градске инфо

Читав сплет улица и уличица које воде ка реци, у једном моменту се стапа у велико шеталиште на коме Новосађани обожавају да проводе своје време.

У јутарњим часовима, док је половина суграђана још увек увелико ушушкана у топлу постељу, они највреднији излазе напоље и свој мир и одмор проналазе у трчању и вежбању на отвореном.

И као да између спортиста и града постоји неки прећутан договор, већина њих бира да се рекреира баш на овоме месту… томе  у прилог иде и посебна стаза за трчање постављена скоро целом дужином шеталишта, на којој су унапред обележени пређени километри како би тркачи лакше могли да испрате колико су прешли.

Клупице постављене на овом шеталишту декоративно су обрасле у бршљен и пузавице, те представљају одличан избор за све парове који пожеле да су крај реке, у близини града, а опет имају мало више приватности.

Najtužniji spomenik u Novom Sadu

Бициклисти одморе од својих дугачких вожњи обожавају да направе управо на великом бетонском бедему са погледом на брод и кафић “Цепелин“, јер како кажу, оданде увек “тутњи“ нека добра музика која им употпуни доживљај.

Простор на коме се укрштају путеви разним профилима људи, од спортиста до оних који само воле да прочитају своје новине у миру, има најромантичнији поглед на свету.

Са Кеја се најлакше виде све лепоте Петроварадинске тврђаве, а како би се до ње пристигло неопходно је прећи преко мостова, немих сведока разних недаћа које су задесиле наш град у прошлости.

Novi Sad – grad mostova (VIDEO)

Када од Споменика жртвама рације кренемо ка купалишту Штранд, са наше леве стране простираће се бесконачно зеленило Дунава, док ће нам са десне стране на сваких стотињак метара пажњу заокупити нешто ново.

Између крошњи дрвећа посађеног у зеленом парку који дели Кеј и Универзитетски кампус, назире се необична зграда Филозофског факултета која по свим приликама подсећа на “Хогвартс“ – школу магије из “Хари Потер“-а.

Фото: Градске инфо

То је, вероватно, један од разлога зашто у току дана на клупицама на Кеју можемо срести толико младих како читају неку стручну литературу.

Даље шетајући, пролазићемо Ђачко игралиште, велике комплексе зграда смештене на Лиману  и места која су култна за све Новосађане.

Ово шеталиште одличан је избор како за родитеље који желе да заокупе својој деци пажњу, тако и за оне који воле да проведу квалитетно време са својим четвороножним пријатељима.

Фото: Градске инфо

На самој обали Дунава са леве стране Кеја налази се такозвана “псећа плажа“. То је једно од ретких места на којем су кучићи више добродошли него сами људи.

На “псећој плажи“ можете очекивати да будете попрскани, уваљани у мокар песак и изненадно окупани у реци, иако вам то није био првобитан план. Посетиоци ове плаже свега тога су свесни, те ћете овуда тешко наићи на особу која је дошла без љубимца, или макар не воли исте.
Фото: Градске инфо

Но, када падне ноћ, ситуација се поприлично мења. Сви заговарачи здравијег начина живота одлазе како би се бавили неким другим, корисним, обавезама, док се на Кеју упоредо са заменом сунца за месец догађа и смена генерација.

Патике за трчање бивају замењене удобним старкама, а флашица за воду неким другим пићем које се боље уклапа уз дружење и буку коју доноси ноћ.

Несмуњиво је да ако живите у Новом Саду, морате да барем једном да искусите Кеј и у дневној и у ноћној варијанти.

Фото: Градске инфо

Утисак ће вам бити потпуно другачији из обе перспективе…

Начин на који се два супротна света у једном моменту дана приљубљују и спајају у један, управо је оно што најбоље описује дух нашег града – града међусобне толеранције који негује различитости.

 

Преузмите андроид апликацију.