Morski plodovi nalaze se na našim tanjirima manje nego što bi trebalo. Ne živimo blizu mora, pa nam nisu najpristupačniji, ali ih svakako možemo naći i pridružiti bar povremenom meniju.
„Morski plodovi imaju toliko naučno podržanih prednosti za mentalno zdravlje, imunitet, kardiovaskularni sistem i razvoj mozga“,kaže stručnjak za ishranu Keri Gans.
Jedenje više ribe i školjki je jedan od najlakših načina da smanjite rizik od depresije, demencije, srčanih bolesti i još mnogo toga. Morski plodovi mogu sprečiti i umanjiti simptome depresije.
Studije su pokazale da ljudi koji redovno jedu ribu imaju 20 posto manje šanse da imaju depresiju od svojih vršnjaka. To je zahvaljujući antiinflamatornim svojstvima morskih plodova – što je rezultat velike količine DHA i EPA omega-3 masnih kiselina i sposobnosti da promoviše proizvodnju i apsorpciju serotonina. Morski plodovi smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti i demencije
Povećana konzumacija masne ribe i naknadno povećanje nivoa EPA i DHA u krvi, pokazalo se da smanjuje rizik od razvoja demencije i Alchajmerove bolesti. Konzumiranje samo jednog obroka morskih plodova nedeljno moglo bi da ima rezultate.
Morski plodovi štite srce
Dokazano je da konzumiranje morskih plodova dva puta nedeljno smanjuje rizik od srčanih bolesti za 36 procenata. Uključivanje hranljivih plodova mora u ishranu može smanjiti upalu i poboljšati nivoe triglicerida i holesterola. Morski plodovi jačaju imuni sistem i smanjuju upale.
Omega-3 masne kiseline iz ribe pomažu u smanjenju rizika od upale. Pored toga, morski plodovi takođe su izvor vitamina A, D, selena, cinka i glutamina koji jačaju imunitet.
Koje vrste riba bi trebalo dva puta nedeljno da konzumirate?
Preuzmite android aplikaciju.