Početna > Život i stil
Život i stil

Zbog čega bi trebalo da konzumiramo kruške češće

Kruška je često potcenjeno voće koje krije brojne zdravstvene prednosti, zbog čega bi trebalo da je konzumiramo češće.
Foto: Pixabay/HOerwin56

Ovo voće koje je puno korisnih i hranljivih materija. One pružaju odličan izvor dijetetskih vlakana, antioksidanata, minerala i korisnih biljnih jedinjenja.

Kruške su posebno korisne za zdravlje creva i srca.

Kruške su bogate vlaknima

Unos vlakana je ključan za zdravo varenje, ali to je hranljiva materija koju mnogi ljudi zanemaruju.

To je esencijalni nutrijent koji je povezan sa brojnim zdravstvenim prednostima kao što je održavanje zdravlja srca i creva. Kruške sadrže obe vrste vlakana – rastvorljiva i nerastvorljiva.

One mogu da pomognu u unapređenju zdravlja creva tako što omekšaju ili povećaju stolicu, što olakšava mokrenje, kruške bi mogle da pomognu ako imate problema sa zatvorom.

Kruške podržavaju rad srca

Ne samo da vlakna u kruškama pomažu kod zatvora, već su i iznenađujuće korisna za vaše opšte zdravlje srca. Prema studiji iz 2022. godine, povećanom potrošnjom vlakana u velikoj meri smanjujete rizik od kardiovaskularnih zdravstvenih problema kao što su srčani udar i moždani udar.

Takođe postoji niz istraživanja koji sugerišu da dijeta bogata vlaknima može zaštititi od brojnih kardiovaskularnih bolesti. Sa vlaknima kruške i antioksidansima. Antioksidansi u kruškama, kao što su procijanidin i kvercetin, nude značajne prednosti za srce. One mogu poboljšati krvne markere vezane za zdravlje srca.

One mogu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2

Dijetalna vlakna koja se nalaze u kruškama mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom. Jedenje pet ili više nedeljnih porcija voća bogatog antocijaninom, posebno crvenih krušaka, može biti odličan način da smanjite rizik od dijabetesa tipa 2 do 23 odsto. Oni takođe poboljšavaju kontrolu glikemije.

Oni su bogati antioksidansima

Kruške sadrže niz antioksidanata kao što su vitamin C, vitamin K, kvercetin, antocijanin i drugi. U kombinaciji sa antioksidansima iz drugih namirnica, mogu pomoći u smanjenju rizika od raznih bolesti.

Znate li zašto nikada ne treba nazdravljati sa vodom? Razlog će vas možda iznenaditi

Preuzmite android aplikaciju.