Početna > Novi Sad

Aktuelno Novi Sad

Zavirimo u „Muzej Tamburica festa“ (VIDEO)

Novi Sad je dobio prvi muzej koji baštini tradicionalni zvuk naše tambure i istoriju tamburaške muzike sa ovih prostora.

Uputili smo se ka muzeju i konačno krenuli u potragu za odgovorima na pitanja o tamburi i njenoj muzici, a po svemu sudeći, otišli smo na pravo mesto.

Prema rečima Aleksandra Antunovića, ideja muzeja, odnosno izložbenog prostora jeste prikazivanje elementa i vrednih momenata u istoriji tamburaštva i tamburaške prakse.

„Izložba prati evoluciju tamburaške tradicije i tambure kao instrumenta na ovim prostorima kao i najvažnijih ličnosti koji su uticali na njen razvoj, evoluciju i unapređenje kroz dvesta godina trajanja na prostoru Vojvodine“, rekao je kustos Aleksandar Antunović.
Foto: Gradske info

Osim artefakata koji prikazuju poreklo tambure, posetioci mogu da se upoznaju i sa drugim oblicima tambure koji nisu u upotrebi i ličnim predmetima najznačajnijih ličnosti tamburaške muzike.

Takođe, posetioci u drugom delu postavke mogu pogledati deo likovne kolonije koju „Tamburica fest“ organizuje, u kojoj su likovni umetnici inspirisani tamburaškom tradicijom.

Muzejsku postavku čine eksponati, instrumenti i, lični predmeti sa kojima muzej može da se pohvali da su prim Janike Balaža, kao i klavir Save Vukosavljeva i vredni predmeti Marka Nešića, Save Jovanovića, Mite Oreškovića.
Foto: Gradske info

Iako se prva tambura pominje 1551. godine, ona svoju najveću popularnosti stiče krajem 19. i početkom 20. veka, ni manje ni više nego u kafani.

Možete da zamislite kakvo je to bilo zlatno doba tamburaške muzike kada su Novosađani mogli da slušaju velikane i utemeljivače tamburaške muzike obično u „Beloj lađi“, „Kod tri krune“ , „Kod Kamile“, ili „Kod Slavnića“.

Mnogo je interesantnih priča koju vojvođanska tamburaška muzika priča, od postanka pa sve do danas.
Foto: Gradske info

Tambura je deo naše nematerijalne kulturne baštine, s obzirom na to da je tamburica nedavno upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, muzej predstavlja još jednu stavku u nizu negovanja i čuvanja tradicionalnih instrumenata i muzike

Uskoro završavamo prelepu godinu Evropske prestonice kulture, međutim naš grad je bio i ostaće svetska prestonica tambure.

Muzej se nalazi na adresi Kralja Aleksandra 14.

Foto: Gradske info
Foto: Gradske info
Foto: Gradske info

Izložba „Mileva“ kao kruna titule „EPK 2022“

Preuzmite android aplikaciju.