Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Изложба „Милева“ као круна титуле „ЕПК 2022“

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић обишао је мултимедијалну изложбу „Милева” у Музеју града Новог Сада на Петроварадинској тврђави, заједно са потпредседницом Владе и министарком културе Мајом Гојковић и бившим градоначелником, сада министром одбране Милошем Вучевићем.
Фото: Град Нови Сад
Три новосадска градоначелника испратила су симболично годину титуле „Европска престоница културе“ која је припала Граду за 2022, а у чијем су планирању и реализацији учествовали током својих мандата.

„Годину коју ћемо памтити по томе што је Нови Сад био носилац титуле Европска престоница културе, испраћамо у великом стилу, спектакуларном изложбом „Милева“. Ово је значајан културни догађај, који представља омаж нашој суграђанки, жени која је оставила дубок траг у историји науке. Захваљујући аутору Душану Јововићу, који је употребљавао савремену технологију, успео је да њено стваралаштво лако и јасно буде представљено најширој јавности. Такође, у оквиру овог пројекта адаптиран је изложбени простор od 1200 m2 Музеја Града Новог Сада, који и након изложбе „Милева“ остаје легат Новом Саду за неке нове поставке. Поносни смо на резултате које смо као Европска престоница културе остварили и сматрам да смо поставили културу на заслужено, централно место и ту нећемо стати. Наставићемо да радимо на улагању у њен развој, јер у области културе лежи велики потенцијал за развој читаве заједнице“, рекао је градоначелник Милан Ђурић.

Изложбом је представљен живот и значај Милеве Марић Ајнштајн, а према речима аутора др Душана Јововића, доминантна је била креативна употреба најмодернијих технологија, нових медија, 3Д анимација, дигиталног звука, холограма, али и класичног уметничког језика који се огледа у скулптури, графичком дизајну, цртежу и слици.

Министарка културе Маја Гојковић истакла је да су импресије након обиласка интензивне и да јој је драго што је Милева, кроз уметнички перформанс и величанствену изложбу, добила омаж свом лику и делу.

Фото: Град Нови Сад

„Као некадашња градоначелница Новог Сада, покренула сам идеју о кандидатури нашег града још 2008. године, слањем писма Европској комисији са питањем – Да ли један град који је ван ЕУ, може да буде престоница к,ултуре? После nekoliko godina, велики допринос освајању те титуле дао je градоначелник Вучевић уз Немању Миленковића и његов тим. Надам се да ће и за време мандата градоначелника Ђурића култура наставити да иде само узлазном путањом и да ћемо и након године титуле, заједно планирати неке нове пројекте у култури“рекла је Маја Гојковић.

Званично отварање изложбе „ Милева: ми смо стена“ за све посетиоце заказано је за 31. децембар на Петроварадинској тврђави, када грађане и госте града, осим изложбе, очекују и наступи великих музичких имена у Подграђу са којима ће бити прослављен долазак 2023. године у Новом Саду. Улаз на изложбу у ноћи дочека је слободан, али је неопходна пријава на сајту www.docekns.rs.


Šta se „krije“ u novom muzeju u Novom Sadu? (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.