Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Завиримо у „Музеј Тамбурица феста“ (ВИДЕО)

Нови Сад је добио први музеј који баштини традиционални звук наше тамбуре и историју тамбурашке музике са ових простора.

Упутили смо се ка музеју и коначно кренули у потрагу за одговорима на питања о тамбури и њеној музици, а по свему судећи, отишли смо на право место.

Према речима Александра Антуновића, идеја музеја, односно изложбеног простора јесте приказивање елемента и вредних момената у историји тамбураштва и тамбурашке праксе.

„Изложба прати еволуцију тамбурашке традиције и тамбуре као инструмента на овим просторима као и најважнијих личности који су утицали на њен развој, еволуцију и унапређење кроз двеста година трајања на простору Војводине“, рекао је кустос Александар Антуновић.
Фото: Градске инфо

Осим артефаката који приказују порекло тамбуре, посетиоци могу да се упознају и са другим облицима тамбуре који нису у употреби и личним предметима најзначајнијих личности тамбурашке музике.

Такође, посетиоци у другом делу поставке могу погледати део ликовне колоније коју „Тамбурица фест“ организује, у којој су ликовни уметници инспирисани тамбурашком традицијом.

Музејску поставку чине експонати, инструменти и, лични предмети са којима музеј може да се похвали да су прим Јанике Балажа, као и клавир Саве Вукосављева и вредни предмети Марка Нешића, Саве Јовановића, Мите Орешковића.
Фото: Градске инфо

Иако се прва тамбура помиње 1551. године, она своју највећу популарности стиче крајем 19. и почетком 20. века, ни мање ни више него у кафани.

Можете да замислите какво је то било златно доба тамбурашке музике када су Новосађани могли да слушају великане и утемељиваче тамбурашке музике обично у „Белој лађи“, „Код три круне“ , „Код Камиле“, или „Код Славнића“.

Много је интересантних прича коју војвођанска тамбурашка музика прича, од постанка па све до данас.
Фото: Градске инфо

Тамбура је део наше нематеријалне културне баштине, с обзиром на то да је тамбурица недавно уписана у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа, музеј представља још једну ставку у низу неговања и чувања традиционалних инструмената и музике

Ускоро завршавамо прелепу годину Европске престонице културе, међутим наш град је био и остаће светска престоница тамбуре.

Музеј се налази на адреси Краља Александра 14.

Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо

Izložba „Mileva“ kao kruna titule „EPK 2022“

Преузмите андроид апликацију.