Početna > Život i stil
Život i stil

Zašto treba jesti ribizle

Popularna kisela crvena bobica koja se u našim krajevima najčešće koristi za pravljenje pekmeza ili sokova, a uticaj ribizli na celokupno zdravstveno stanje će vas možda iznenaditi.
Foto: Pixabay/12019

U istoriji je zabeleženo da su još u 11. veku crvenu ribizlu koristili kao dragoceni ukras samostanskih dvorišta i gradskih vrtova, ali i kao cenjenu namirnicu od koje su se pripremala jela i prirodni lekovi.

I danas je poznata po svojim prehrambenim i lekovitim svojstvima koje ne bi trebalo zanemariti.

Sastav i lekovitost

Crvena ribizla sadrži proteine, jabučnu, citričnu i tartaričnu kiselinu i gama-linolnu kiselinu. Bogata je kalcijumom i fosforom. Obiluje vitaminima B grupe (B1, B2, B3 i B6), C, A i K. Crvena ribizla je odličan izvor antioksidansa i minerala koji poboljšavaju kvalitet kože i kose.

Pomaže u detoksikaciji tela i tako povećava otpornost organizma na bolesti.

Sadrži vitamin C, kao i gvožđe koje pomaže kod anemije. Vitamin C ima i antihistaminska svojstva koja smanjuju delovanje alergena, štiti od bakterija i virusa i olakšava tegobe astme.

Štiti krvne sudove i kosti

Ribizla sadrži kalijum, koji je važan za zdravlje srca i kvalitetan rad celog organizma. Deluje preventivno na hipertenziju, snižava krvni pritisak i pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara. Ima znatnu količinu vitamina K, koji pomaže kod zdravog grušanja krvi. Taj vitamin zadužen je i za održavanje zdravih kostiju jer reguliše kalcijum u kostima pa je preporučljiv i kod osteoporoze.

Koji delovi ribizle su korisni za zdravlje

Semenke unutar plodova ribizle sadrže gama-linolnu kiselinu, koja snižava povišeni krvni pritisak, bolove i upale, ublažava alergijske reakcije i probleme s kožom. Semenke je dobro koristiti za ublažavanje PMS-a, alergija, napetosti i stresa, kao i psorijaze i ekcema.

Dobrobiti ribizli

Zdravstvene dobrobiti crvene ribizle su snažniji imunitet, manji rizik od raka creva, prevencija srčanih bolesti, niži krvni pritisak, zdravije kosti, kvalitetnija probava i čista koža.

Izgnječene bobice u spoljašnjoj primeni koriste se za obloge kod povreda, posekotina i opekotina.

Hrana koja će učiniti da vaša koža zablista

Preuzmite android aplikaciju.