Početna > Život i stil
Život i stil

Zašto treba dan započeti šetnjom?

Kada ujutru otvorite oči, fizička aktivnost možda nije vaš prvi prioritet. Međutim, ako odlučite da dan započnete šetnjom, telo će vam biti mnogo zahvalno.
Foto: Pixabay/MabelAmber

Izdvojili smo razloge koji bi vas mogli podstaći da jutarnji alarm podesite malo ranije i da malo prošetate pre početka posla, brige o domaćinstvu i svih drugih obaveza.

Povećanje energije

Ako započnete dan šetnjom, imaćete više energije za ostatak dana. Ova činjenica se posebno odnosi na šetnje na otvorenom. Istraživanja su pokazala da su odrasli koji su hodali 20 minuta na otvorenom imali više energije od onih koji su to radili u zatvorenom prostoru. Mala studija je takođe pokazala da je samo deset minuta hoda uz stepenice bilo energičnije od šoljice kafe za žene koje se osećaju neispavanim. Zato sledeći put kada vam ponestane energije ili se osećate umorno ujutru, razmislite o šetnji.

Poboljšava raspoloženje

Jutarnje hodanje takođe ima psihološke prednosti. Može poboljšati samopoštovanje, podići raspoloženje, smanjiti stres, anksioznost i umor i ublažiti simptome depresije ili smanjiti rizik od depresije. Za najbolje rezultate pokušajte da hodate 20 do 30 minuta najmanje pet dana u nedelji.

Na samom početku dana bavićete se fizičkom aktivnošću

Jedna od prednosti jutarnjeg hodanja je što ćete se baviti fizičkom aktivnošću odmah na početku dana, pre nego što vas bilo kakve druge obaveze izbace iz koloseka. Preporučuje se da odrasli imaju najmanje 150 minuta aktivnosti nedeljno. Šetajte pola sata pet dana u nedelji i ispunićete ovaj „uslov”.

Pomaže u gubitku težine

Jutarnje hodanje može vam pomoći da postignete svoje ciljeve gubitka težine. Hodanje umerenim tempom pola sata sagoreće oko 150 kalorija. U kombinaciji sa zdravom ishranom i treningom snage, ova aktivnost će vam pomoći da izgubite težinu.

Sprečava ili pomaže kod zdravstvenih problema

Šetnja sa sobom nosi čitav niz zdravstvenih dobrobiti, među kojima je jačanje imuniteta, kao i prevencija i pomoć kod mnogih zdravstvenih stanja. Istraživanja su pokazala da 30 minuta hodanja dnevno može smanjiti rizik od srčanih oboljenja za 19 odsto. Ako imate dijabetes, hodanje pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi i može čak povećati očekivani životni vek i smanjiti rizik od razvoja određenih karcinoma.

A kada šetati, pre ili posle doručka?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od vašeg tela. Ako se osećate dobro dok hodate na prazan stomak, onda to učinite, a ako osećate da vam je lakše ako ste pojeli bar bananu ili voćni smuti, onda uradite i to. U svakom slučaju, pobrinite se da jedete zdrav doručak i pijete puno vode nakon aktivnosti.

I kafa čisti jetru

Preuzmite android aplikaciju.