Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто треба дан започети шетњом?

Када ујутру отворите очи, физичка активност можда није ваш први приоритет. Међутим, ако одлучите да дан започнете шетњом, тело ће вам бити много захвално.
Фото: Pixabay/MabelAmber

Издвојили смо разлоге који би вас могли подстаћи да јутарњи аларм подесите мало раније и да мало прошетате пре почетка посла, бриге о домаћинству и свих других обавеза.

Повећање енергије

Ако започнете дан шетњом, имаћете више енергије за остатак дана. Ова чињеница се посебно односи на шетње на отвореном. Истраживања су показала да су одрасли који су ходали 20 минута на отвореном имали више енергије од оних који су то радили у затвореном простору. Мала студија је такође показала да је само десет минута хода уз степенице било енергичније од шољице кафе за жене које се осећају неиспаваним. Зато следећи пут када вам понестане енергије или се осећате уморно ујутру, размислите о шетњи.

Побољшава расположење

Јутарње ходање такође има психолошке предности. Може побољшати самопоштовање, подићи расположење, смањити стрес, анксиозност и умор и ублажити симптоме депресије или смањити ризик од депресије. За најбоље резултате покушајте да ходате 20 до 30 минута најмање пет дана у недељи.

На самом почетку дана бавићете се физичком активношћу

Једна од предности јутарњег ходања је што ћете се бавити физичком активношћу одмах на почетку дана, пре него што вас било какве друге обавезе избаце из колосека. Препоручује се да одрасли имају најмање 150 минута активности недељно. Шетајте пола сата пет дана у недељи и испунићете овај „услов”.

Помаже у губитку тежине

Јутарње ходање може вам помоћи да постигнете своје циљеве губитка тежине. Ходање умереним темпом пола сата сагореће око 150 калорија. У комбинацији са здравом исхраном и тренингом снаге, ова активност ће вам помоћи да изгубите тежину.

Спречава или помаже код здравствених проблема

Шетња са собом носи читав низ здравствених добробити, међу којима је јачање имунитета, као и превенција и помоћ код многих здравствених стања. Истраживања су показала да 30 минута ходања дневно може смањити ризик од срчаних обољења за 19 одсто. Ако имате дијабетес, ходање помаже у снижавању нивоа шећера у крви и може чак повећати очекивани животни век и смањити ризик од развоја одређених карцинома.

А када шетати, пре или после доручка?

Одговор на ово питање зависи од вашег тела. Ако се осећате добро док ходате на празан стомак, онда то учините, а ако осећате да вам је лакше ако сте појели бар банану или воћни смути, онда урадите и то. У сваком случају, побрините се да једете здрав доручак и пијете пуно воде након активности.

I kafa čisti jetru

Преузмите андроид апликацију.