Почетна > Живот и стил
Живот и стил

И кафа чисти јетру

Јетра је основи детоксикатор у вашем телу и потпуно сама може да се носи с умереним уносом алкохола, масне хране и посластица. Јетра изврсно претвара токсине у отпадне супстанце, чисти крв и прерађује хранљиве супстанце и лекове како би их тело могло користити.
Фото: Pexels/Brigitte Tohm

Међутим, ако се не пазите, ваша јетра се може разболети. На тржишту постоји много производа за детоксикацију јетре, али не постоји стварни детокс, јер она ради све време.

Уосталом, не постоје ни научни подаци који подржавају делотворност ових производа, од којих неки могу бити чак и опасни. Ипак, о здрављу јетре морате бринути, па ако детоксикација не помаже, поставља се питање шта учинити?

Једоставно речено, лечите је храном. Здрава прехрана најбољи је поклон који можете дати јетри. Ове намирнице конзумирајте ако желите здраву и чисту јетру.

Кафа и чај

Доказано је да кафа штити јетру од болести, чак и ако већ имате проблема с овим органом. Кафа смањује ризик од цирозе и рака.

Истраживачи сматрају да је то због тога што кафа има могућност спречавања накупљања масноћа. Да би ваша јетра имала користи од конзумације кафе, морате је пити макар три пута дневно.

Такође, неке студије су показале да конзумација зеленог чаја побољшава здравље јетре, али за делотворност ћете морати попити бар пет до десет шољица зеленог чаја дневно.

Грејпфрут

Грејпфрут је одличан за јетру због својих антиоксиданата. Два главна антиоксиданса у грејпфруту су нарингенин и нарингин, који помажу у смањењу упале и штите ћелије јетре.

Занимљиво је да нарингин побољшава способност јетре да преради алкохол и сузбија неке његове негативне учинке.

Боровнице и бруснице

Боровнице и бруснице садрже категорију антиоксиданата названих антоцијанини. Осим што бобицама дају различите боје, ови антиоксиданти повезани су с неколико благодати здравља јетре. Конзумација боровница и брусница дневно током три-четири седмице показала је да штити јетру.

Грожђе

Грожђе, посебно црвене сорте, садржи неколико корисних биљних спојева. Вероватно сте чули за ресвератрол, који помаже јетри смањујући упалу и штити је од оштећења слободних радикала.

Сматра се да редовна конзумација грожђа такође смањује ризик за развој рака.

Сок од цвекле

Цвекла има изражен земљани укус и због тога је врло мало људи који је конзумирају. Њу или волите или је просто мрзите.

Но, треба да знате да цвекла садржи антиоксидансе који су одлучни за смањење оксидативних оштећења. Уколико не волите цвеклу, нека буде део ваших смутија. Помешајте је с боровницама и брусницама, које су такође добре за јетру.

Hrana koja je odlična za štitnu žlezdu

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке