Početna > Život i stil
Život i stil

Zašto sladoled nije najbolji izbor za vrele dane

Jako je važno šta unosite u sebe kad temperatura u ranu zoru bude iznad 30 stepeni
Foto: Unsplash/Jorge Vasconez

Ukoliko ste i vi ovih dana izgubili apetit i loše spavate, to je normalna pojava  tokom veoma toplih letnjih dana. Uz uobičajene mere zaštite od visokih temperatura, potrebno je preduzeti još neke mere, odnosno prilagoditi ishranu vremenskim uslovima.

Nutricionistkinja Keri Torens dala je za „BBC Good Food“ nekoliko važnih saveta.

Voda je alfa i omega
Foto: Unsplash/Andrew Ren

Tokom tipičnog dana znojenjem, disanjem, mokrenjem gubimo između dva i dva i po litra tečnosti. To znači da tokom dana treba piti od šest do osam čaša vode ili druge tečnosti (mleka, pića bez šećera, čaja i kafe), uključujući voćne sokove i smutije, ali bi njihov unos trebalo ograničiti na 150 mililitara dnevno zbog prirodnog šećera koje sadrže.

Naše specifične potrebe razlikuju se u zavisnosti od doba, težine, pola i količine telesne aktivnosti, kao i faktorima poput temperature i vlažnosti vazduha, ističe Torens.

Kada je vruće, više se znojimo, a to znači da moramo češće nadoknađivati tečnost.

Šta bi trebalo jesti

Hrana čini od 20 do 30 osto našeg unosa tečnosti, a postoje neke namirnice koje sadrže više vode od drugih, ističe Keri. Ako želimo da povećamo unos vode, možemo razmisliti o jagodama, krastavcima, celeru, salati, lubenici i tikvicama.

Foto: Unsplash/Cristina Schwab

U hidrataciji organizma pomaže i unos supa i variva.

Koje namirnice ne bi trebalo jesti

Smatra se da tokom vrućina ne treba jesti hranu koja se teže vari, poput one bogate proteinima, šećerom i vlaknima. Ne preporučuje se ni začinjena hrana.

Može li nas hrana rashladiti
Foto: Unsplash/Priscilla du Preez

Sladoled se možda čini logičnim izborom kad se želite rashladiti, ali zapravo može doneti više štete nego koristi.

Hladna hrana i piće će vas rashladiti, ali kratkoročno. Konzumiranje hrane povećava temperaturu jer proces probave stvara toplotu. Brzo hlađenje podstaknuti hladnom hranom i pićima znači da vaše telo preterano kompenzuje povećanjem osnovne temperature.

Drugim rečima, na kraju će vam možda biti više vruće nego pre nego što ste pojeli sladoled, pojasnila je nutricionistkinja.

Foto: Unsplash/Eugene Kuznetsov
Topli napici možda vam ne zvuče privlačno, ali oni zapravo mogu pomoći u regulaciji telesne temperature.