Početna > Život i stil
Život i stil

Zašto kijamo od bibera?

Od suznih očiju do znojenja i kijanja, rukovanje i konzumiranje određenih začina može izazvati fizičke reakcije koje su ponekad potpuno bizarne.
Foto: Pixabay/congerdesign

Suze? Kijavica? Sve može da se desi.

Pa zašto te biber tera da kijaš?

Ispostavilo se da u biberu postoji hemikalija koja iritira nos. Kijanje se dešava kada ova supstanca uđe u nos (poput prašine, klica ili polena), što dovodi do toga da nekoliko delova tela i mozga rade zajedno kako bi izbacili iritant.

Hemikalija u biberu, poznata kao piperin, veoma je iritantna i pokrenuće reakciju vašeg tela na kijanje.

Piperin pokreće receptore za bol i kiselost u vašem nosu i, u suštini, ti receptori signaliziraju vašem mozgu da piperin ne bi trebalo da bude tamo.

Da biste ga se rešili, javlja se vaša reakcija – kijanje, a zatim suzene oči i šmrkanje dok ne nestane.

Ako se nadate da to možete zaustaviti, imamo loše vesti. Ne možete.

Nakon što iritant dospe u nos, dolazi do kihanja. Međutim, možete pokušati da izbegnete udisanje crnog bibera tako što ćete ga nežno protresti u posudi ili polako dodavati kako se prah bibera ne bi tako lako podigao u vazduh.

Da li znate čemu služe nalepnice na bananama? Mnogi ne obraćaju pažnju na njih, a one nose važnu poruku

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake