Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли знате чему служе налепнице на бананама? Многи не обраћају пажњу на њих, а оне носе важну поруку

Прочитајте бројеве на налепници пре куповине.
Фото: Pexels/Gustavo Fring

Сигурно сте приметили на бананама, али и другим воћкама, залепљене налепнице на њиховој кори. Људи их углавном скидају пре јела, те и не обраћају превише пажњу на њих, а већини је то само обичан назив произвођача.

Међутим, оне могу да носе важну поруку! Осим имена произвођача, на декларацијама према правилницима о квалитету, требало би да стоје и бројеви који пре свега откривају на који начин је та воћка заправо гајена. А ово су неки од значења тих бројева:

Четири броја на налепници

Уколико на деклинацији поред имена видите и четири броја која почињу са бројем три или четири, знајте да је та банана (или нека друга намирница) узгајана са вештачким ђубривом. Па тако, на пример лимун је означен са бројем 4033, док банане имају бројеве 4011.

Пет бројева

А ако на намирници видите деклинацију са пет бројева, од којих је први број 9, знајте да је она органског порекла, тачније да није прскана пестицдима и природно је узгајана.

Први број је осам

Почетни број осам на декларацији вам шаље веома упозоравајућу поруку, а то је да је таква намирница генетски модификована (ГМО). Такве банане имају на себи бројку 84011. Иначе, ГМО су организми чији је генетски материјал промењен коришћењем различитих метода генетског инжењерства и то најчешће убацивањем дела наследног материјала (ДНК) једног организма у ДНК другог организма.

Узгој, промет и конзумирање ГМО званично је забрањен у Србији, а по Закону производ биљног порекла не сме да садржи више од 0,9 примеса ових организама и примеса које су пореклом ГМО.

Očistite svoje telo i ostanite zdravi tokom praznika

Преузмите андроид апликацију.