Početna > Život i stil
Život i stil

Zašto je sendvič tihi ubica?

Na tanjiru može izgledati nevino, ali vaš sendvič je verovatno kao tempirana bomba, prema stručnjacima za ishranu. Većina sendviča sadrži nezdrave masti, so, šećer i ugljene hidrate.
Foto: Pixabay/mp1746

Ali nema potrebe da eliminišete sendviče iz ishrane. Ne morate da žrtvujete sendvič, ali pokušajte da zamenite prerađeno meso ćuretinom ili piletinom na žaru, ili dodajte malo humusa ili avokada.

Evo zašto je sendvič tihi ubica:

Hleb

Hleb je ono što sendvič čini sendvičem. Ali nije svaki hleb zdrav. Beli hleb je izvor kalorija iz ugljenih hidrata, zbog čega nivo šećera u krvi naglo raste, a zatim opada. Daleko je zdravije jesti hleb od celog zrna jer sadrži vlakna koja vam pomažu da ostanete siti i pruža druge zdravstvene beneficije kao što je održavanje stabilnog šećera u krvi.

So

So je glavni uzrok visokog krvnog pritiska, kao i srčanog i moždanog udara, a prisutna je u mnogim sendvičima. Velike količine natrijuma nalaze se u prerađenom mesu kao što su šunka, salama i slanina, i može se ušunjati u vaš sendvič u obliku sosova, začina, namaza, hleba i sira. Pokušajte da izaberete sveža pileća ili ćureća prsa kako biste smanjili unos natrijuma.

Zasićene masti

Zasićene masti se nalaze u siru i mesu, koji su glavne komponente većine sendviča. U stvari, 79 odsto sendviča sadrži meso, živinu ili ribu kao primarno punjenje. Zamenom paradajza, zelene salate, kiselih krastavaca i drugih preliva sirom i odabirom nemasnog svežeg mesa umesto prerađenog mesa, možete znatno smanjiti količinu zasićenih masti u svom sendviču.

Šećer

Teško ćete dodati šećer u svoj sendvič, ali morate znati da se on nalazi u mnogim aditivima koje dodajemo, na primer u kečapu, a takođe je i jedan od sastojaka za pripremu hleba. Kečap možete zameniti senfom, ali senf ima mnogo natrijuma, pa koristite kašičicu umesto kašike.

Nitrati

Nitrati i nitriti se dodaju mesnim proizvodima tokom procesa sušenja mesa. Ali u našim crevima, oni mogu stvoriti kancerogene hemikalije koje mogu doprineti riziku od raka. Štaviše, prerađeno meso sadrži previše natrijuma i konzervansa, pa ih izbegavajte kad god je to moguće.

Veličina porcije

Veličina porcije je stalni problem u zapadnoj ishrani, a sendviči nisu izuzetak. Prosečan sendvič od ćuretine pre 20 godina sadržao je oko 320 kalorija. Današnji prosečan sendvič od ćuretine može da dostigne neverovatnih 820 kalorija. Sendvič koji ne goji je onaj koji prepolovite ja pola i pojedete samo jednu polovinu.

Namirnica koja poboljšava imunitet i kada se koristi u malim količinama

 

Preuzmite android aplikaciju.