Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто је сендвич тихи убица?

На тањиру може изгледати невино, али ваш сендвич је вероватно као темпирана бомба, према стручњацима за исхрану. Већина сендвича садржи нездраве масти, со, шећер и угљене хидрате.
Фото: Pixabay/mp1746

Али нема потребе да елиминишете сендвиче из исхране. Не морате да жртвујете сендвич, али покушајте да замените прерађено месо ћуретином или пилетином на жару, или додајте мало хумуса или авокада.

Ево зашто је сендвич тихи убица:

Хлеб

Хлеб је оно што сендвич чини сендвичем. Али није сваки хлеб здрав. Бели хлеб је извор калорија из угљених хидрата, због чега ниво шећера у крви нагло расте, а затим опада. Далеко је здравије јести хлеб од целог зрна јер садржи влакна која вам помажу да останете сити и пружа друге здравствене бенефиције као што је одржавање стабилног шећера у крви.

Со

Со је главни узрок високог крвног притиска, као и срчаног и можданог удара, а присутна је у многим сендвичима. Велике количине натријума налазе се у прерађеном месу као што су шунка, салама и сланина, и може се ушуњати у ваш сендвич у облику сосова, зачина, намаза, хлеба и сира. Покушајте да изаберете свежа пилећа или ћурећа прса како бисте смањили унос натријума.

Засићене масти

Засићене масти се налазе у сиру и месу, који су главне компоненте већине сендвича. У ствари, 79 одсто сендвича садржи месо, живину или рибу као примарно пуњење. Заменом парадајза, зелене салате, киселих краставаца и других прелива сиром и одабиром немасног свежег меса уместо прерађеног меса, можете знатно смањити количину засићених масти у свом сендвичу.

Шећер

Тешко ћете додати шећер у свој сендвич, али морате знати да се он налази у многим адитивима које додајемо, на пример у кечапу, а такође је и један од састојака за припрему хлеба. Кечап можете заменити сенфом, али сенф има много натријума, па користите кашичицу уместо кашике.

Нитрати

Нитрати и нитрити се додају месним производима током процеса сушења меса. Али у нашим цревима, они могу створити канцерогене хемикалије које могу допринети ризику од рака. Штавише, прерађено месо садржи превише натријума и конзерванса, па их избегавајте кад год је то могуће.

Величина порције

Величина порције је стални проблем у западној исхрани, а сендвичи нису изузетак. Просечан сендвич од ћуретине пре 20 година садржао је око 320 калорија. Данашњи просечан сендвич од ћуретине може да достигне невероватних 820 калорија. Сендвич који не гоји је онај који преполовите ја пола и поједете само једну половину.

Namirnica koja poboljšava imunitet i kada se koristi u malim količinama

 

Преузмите андроид апликацију.