Rotkvica je niskokalorična namirnica, bogata vodom, voda čini preko 95 odsto njenog sastava. Pored toga, sadrži i značajnu količinu vitamina B, vitamina C i mineralnih soli.
Ovo povrće je poznato ne samo po svom blago začinjenom ukusu, već i po svojim fitoterapijskim svojstvima:
- zahvaljujući svojim antispazmodičnim svojstvima, opušta mišićni i nervni sistem
- njeno antiseptičko dejstvo, s druge strane, čini je idealnom hranom za borbu stvaranja i rasta bakterija
Konzumacija rotkvice takođe pruža pročišćavajući efekat, posebno na bubrežne, diuretičke i laksativne nivoe, iako u blagoj meri.
Čak se i astma, bronhitis i kašalj mogu ublažiti konzumiranjem rotkvice u obliku infuzije ili decokcije.
Rotkvice su poznate još od rimskog doba po svojoj sposobnosti da podstiču san.
Rotkvice su odličan izvor antioksidanasa kao što su katehin, pirogalol, vanilinska kiselina i druga brojna jedinjenja fenola.
Njihova najveća prednost je visok sadržaj vitamina C, što u kombinaciji sa antioksidansima ima ključnu ulogu u borbi protiv oksidativnog stresa i oštećenja ćelija.
Vitamin C je značajan za naše kompletno zdravlje, stanje imuniteta, kao i zaštitu od infekcija.
Idealno povrće za poboljšanu funkciju i obnavljanje jetre.
Pored navedenih jedinjenja, rotkvice sadrže indol-3-karbinol i 4-metiltio-3-butenil-izotiocijanat. Radi se o veoma korisnim supstancama koje pomažu jetri u detoksikaciji i revitalizovanju i zarastanju posle oštćenja. Takođe, ova jedinjenja pomažu bubrezima da efikacije obrade i izbace toksine iz organizma.
U svakom slučaju jedite ih ovog Uskrsa i ovog proleća što više, ne mogu da vam naškode!
Preuzmite android aplikaciju.