Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто Јапанци спавају на поду? 

Осим традиције и уштеде простора, ту су и фантастичне здравствене користи

Ако сте одрасли у западној земљи, вероватно сте навикли да спавате склупчани на меком кревету. Али када уђете у јапанску спаваћу собу, велике су шансе да нећете наћи ни кревет.

Фото: PrtSc/Why We Do What We Do/YouTube

Много је разлога због којих Јапанци више воле да спавају на поду, а то није само традиција или уштеда простора. Испоставило се да спавање на поду има прилично импресивне здравствене бенефите.

Постоји толико разлога због којих се западни човек диви Јапану, а чињеница да су Јапанци најдуговечнија нација на свету натерала нас је да размислимо о разлозима који стоје иза њихове вековне традиције спавања на поду, пише „Bright Side“.

1. Може ублажити болове у леђима

Спавање на тврдој, равној површини добро је за леђа и може вас ослободити болова који вас прате годинама.

Иако током спавања на меканом кревету сигурно осећате удобност, душек ће с временом почети да тоне, а то доводи до неправилног положаја кичме и болова у леђима.

У ствари, медицински стручњаци чак препоручују постављање шперплоче испод вашег душека ако је премекан. Спавање на поду такође ће одржавати кичму равном и спречити да се тело увије у неприродан положај.

2. Може вам побољшати држање тела

Ако спавате у равном положају и кичма има одговарајућу потпору, биће вам много лакше да држите леђа равно током дана.

Спавање на поду може вам помоћи да поправите лоше држање тела јер када вас не боле леђа, не осећате потребу да се кривите.

3. Може вам побољшати циркулацију

Када спавате на поду, то побољшава проток крви јер се ваша тежина равномерно распоређује и мањи је притисак на различите делове тела.

Спавање у природном положају такође ће спречити утрнулост и пецкање узроковане лошом циркулацијом. На пример, ако спавате склупчани на боку, крв циркулише, а затим се враћа у ваше срце, узрокујући разне здравствене проблеме, попут крвних угрушака и проширених вена.

4. Може вам помоћи да устанете на време
Фото: PrtSc/The Inspired Improvement/You Tube

Ако вам је тешко да ујутру напустите мекоту својих јастука и устанете из кревета, нисте једини. Многи људи се муче када се аларм укључи и долазе у искушење да притисну дугме за одлагање.

Када спавате на поду, ваше спавање добија прави квалитет и није вам толико пријатно да желите да лежите тамо цео дан.

5. Приступачно је

Прелазак на подни кревет такође ће обрадовати ваш новчаник. Једна особа током живота у просеку потроши око 1.000 долара на душеке, а одабир погрешног и замена може вас коштати мало времена, енергије и новца.

Спавање на поду уштедеће вам новац јер нећете морати да купујете оквир кревета који ће одговарати вашем душеку.

Фото: PrtSc/Life Where I am From/You Tube
Ко би требало да избегава спавање на поду

Под је најтврђа површина на којој можете спавати, а иако спавање без душека има много предности, не препоручује се неким групама људи.

*Алергичари. Будући да се на поду скупља прљавштина и прашина, људи склони алергијским реакцијама могу добити кашаљ и цурење из носа.

* Људи са болестима костију. Ако већ патите од озбиљног поремећаја костију, спавање на поду може вам донети више штете него користи јер може створити већи притисак на ваше зглобове.

* Старије особе. Будући да се мобилност смањује с годинама, старијим људима може бити тешко да се спусте на под.

* Зимогрожљиви. Ако вам ноћу буде прохладно, боље је да избегнете спавање на поду јер вам може да вам буде још хладније.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.