Početna > Novi Sad
Aktuelno Novi Sad

„Zastave budućnosti“, festival koji je otvorio prozore u budućnost (VIDEO)

Iza nas je festival „Zastave budućnosti“ koji je obojio ovu nedelju za nama. Mi smo svratili u Kinesku četvrt kako bi za vas zabeležili festivalske trenutke i pokazali vam kako se provodi u „Srpskoj Atini“.

Prethodnih dana smo imali priliku da uživamo u nastupima mnogih domaćih i stranih izvođača.

U ritmu zastava koje se vijore, 200 mladih i talentovanih umetnika, predstavili su se publici i pretvorili ambijent zapuštenih fabričkih postrojenja u nezaobilaznu destinaciju našeg grada.

Nakon svečanog otvaranja, tokom prve večeri, posetioci su mogli da pogledaju četiri nesvakidašnje izložbe koje su se na svoj način bavile temom mladih.

Foto: Gradske info

Na festivalu su se predstavili mnogi omladinski bendovi iz susedne Mađarske, Austrije, Litvanije, Estonije, Luksembruga, Slovenije, ali i naše zemlje, i industrijski prostor ispunili pravom festivalskom energijom.

Otvorenih vrata, ali i srca, Evropska prestonica kulture je na četiri scene sa 37 džez, rok, pop, indi, hip-hop, i elektro koncerata na jednom mestu predstavila nove, ali i poznate zvezde regionalne muzičke scene.

Nastupali su Fantom, Luka Rajić, Tam, Kene Beri, Nihil, Porto Morto, Monohrom „Koala Voice“ i još mnogo njih, kao i zvučna imena poput Marka Luisa, Zoi i rep dvojac, Bigru i Paja Kratak.

Foto: Gradske info

Osim muzičkog sadržaja, u toku tri dana festivala, dešavale su se brojne radionice, interaktivne obrazovne predstave, edukativne drame, seminari za omladinske lidere, izložbe i još mnogo toga.

Definitivno, najjači utisak je ostavilo završno veče gde smo đuskali uz veliki broj muzičkih žanrova, pili dobro pivo, upoznali mnogo zanesenih umetnika i proveli se nezaboravno.

Ma koliko puta se šetali ukrug i obilazili stejdževe oko Fabrike, na svakom uglu se čuo neki drugi bend i drugi muzički žanr.

Raznovrsnot je definitivno sinonim za ovaj festival.

Za one koji su poželeli malo drugačiji sadržaj, mogli su da svrate u prostorije Fabrike, gde su bili izloženi radovi, 40 talentovanih mladih modnih dizajnera i dizajnerki iz Evrope.

U toku završne večeri, odlukom međunarodnog žirija, izabran je najbolji rad.

Zaintrigirao nas je performans francuske koreografkinje Kico Diboa „Écoute / Expansion“, jer je bio apsolutno nesvakidašnji akrobatski performans koji nismo želeli da propustimo.

Foto: Gradske info

Ovaj plesni doživaljaj izveli su dvojica akrobata, i prikazali vezu između umetnosti i nauke bestežinskog stanja

Kada saberemo utiske, mi smo bili puni energije tako da nama nisu bili potrebni džepovi za odmor, već smo pratili ritam „Zastava budućnosti“.

Festival zastave budućnosti  zaista nam je otvorio prozore u mladalačku i svetliju budućnost. Budućnost punu ovakvih događaja koji nas tek očekuju u godini Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022.

Foto: Gradske info

Dešavanja u Novom Sadu u mesecu maju

Preuzmite android aplikaciju.