Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

„Заставе будућности“, фестивал који је отворио прозоре у будућност (ВИДЕО)

Иза нас је фестивал „Заставе будућности“ који је обојио ову недељу за нама. Ми смо свратили у Кинеску четврт како би за вас забележили фестивалске тренутке и показали вам како се проводи у „Српској Атини“.

Претходних дана смо имали прилику да уживамо у наступима многих домаћих и страних извођача.

У ритму застава које се вијоре, 200 младих и талентованих уметника, представили су се публици и претворили амбијент запуштених фабричких постројења у незаобилазну дестинацију нашег града.

Након свечаног отварања, током прве вечери, посетиоци су могли да погледају четири несвакидашње изложбе које су се на свој начин бавиле темом младих.

Фото: Градске инфо

На фестивалу су се представили многи омладински бендови из суседне Мађарске, Аустрије, Литваније, Естоније, Луксембруга, Словеније, али и наше земље, и индустријски простор испунили правом фестивалском енергијом.

Отворених врата, али и срца, Европска престоница културе је на четири сцене са 37 џез, рок, поп, инди, хип-хоп, и електро концерата на једном месту представила нове, али и познате звезде регионалне музичке сцене.

Наступали су Фантом, Лука Рајић, Там, Кене Бери, Нихил, Порто Морто, Монохром „Koala Voice“ и још много њих, као и звучна имена попут Марка Луиса, Зои и реп двојац, Бигру и Паја Кратак.

Фото: Градске инфо

Осим музичког садржаја, у току три дана фестивала, дешавале су се бројне радионице, интерактивне образовне представе, едукативне драме, семинари за омладинске лидере, изложбе и још много тога.

Дефинитивно, најјачи утисак је оставило завршно вече где смо ђускали уз велики број музичких жанрова, пили добро пиво, упознали много занесених уметника и провели се незаборавно.

Ма колико пута се шетали укруг и обилазили стејџеве око Фабрике, на сваком углу се чуо неки други бенд и други музички жанр.

Разноврснот је дефинитивно синоним за овај фестивал.

За оне који су пожелели мало другачији садржај, могли су да сврате у просторије Фабрике, где су били изложени радови, 40 талентованих младих модних дизајнера и дизајнерки из Европе.

У току завршне вечери, одлуком међународног жирија, изабран је најбољи рад.

Заинтригирао нас је перформанс француске кореографкиње Кицо Дибоа „Écoute / Expansion“, јер је био апсолутно несвакидашњи акробатски перформанс који нисмо желели да пропустимо.

Фото: Градске инфо

Овај плесни доживаљај извели су двојица акробата, и приказали везу између уметности и науке бестежинског стања

Када саберемо утиске, ми смо били пуни енергије тако да нама нису били потребни џепови за одмор, већ смо пратили ритам „Застава будућности“.

Фестивал заставе будућности  заиста нам је отворио прозоре у младалачку и светлију будућност. Будућност пуну оваквих догађаја који нас тек очекују у години Европске престонице културе Нови Сад 2022.

Фото: Градске инфо

Dešavanja u Novom Sadu u mesecu maju

Преузмите андроид апликацију.