Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Дешавања у Новом Саду у месецу мају

Мај је пети месец у години и има 31 дан. Ако би се бирао најлепши месец мај би по већини био на првом месту.
Фото: Градске инфо

То је месец када се природа већ пробудила из зимског сна и сада све цвета, расте и размножава се. Дани су приметно дужи, а сунце пријатно греје па смо сви веселији и расположенији. Нови Сад је најлепши у мају. Овог маја забава је загарантована скоро сваки дан. Пред нама је месец који је препун дешавања, изложби, представа и концерата.

Погледајте која су планирана дешавања у Новом Саду за месец мај:

Представа Срђана Динчића „У процесу“  у Дому културе, 4. маја
Фото: PrtSc/Facebook/Domkulturens

Представа Срђана Динчића  „У процесу“, због великог интересовања.

Ово је пети по реду специјал Срђана Динчића.
Улазнице су у продаји по цени од 900 динара, а доступне су на „Gigstix“ продајним местима, као и online.
На дан наступа цена улазнице ће бити 1000 динара.

О Срђану Динчићу нема пуно тога да се дода што већ нисте видели и сами. Најбољи комичар на Балкану, и то не по нама него по неким другима. По нама је чудак који је две недеље пред ову премијеру поломио руку на баскету, јер је заборавио да године стижу. Иако је show премијерно изведен под називом „У процесу“, остаје да видимо да ли ће га тај процес довести до неког новог открића и евентуално – новог наслова.


 Новосадски ноћни базар на Рибљој пијаци – 5. маја
Фото: Градске инфо

Новосадски ноћни базар окупља мале произвођаче, уметнике и креативце и нуди посетиоцима прилику да се у вечерњим часовима опусте и угоде себи, купујући неки ручно рађен производ и уживајући у гастрономским специјалитетима.

Базар се одржава сваког првог петка у месецу. Дођите да базаримо, пазаримо и попијемо по које пићенце.

Чека вас луда журка 5. маја на новосадској Рибљој пијаци.

Све измене и информације у вези програма можете пронаћи на сајту организатора.


45. Фрушкогорски маратон  7. и 8. маја
Фото: PrtSc/fruskogorski-maraton.com

Планинарски маратон на Фрушкој гори је спортска такмичарско-рекреативна манифестација међународног карактера. Један је од најстаријих маратона овог типа у Европи, који се више од четири деценије одржава у континуитету, без прекида.

На маратону постоји 15 стаза различите дужине и различитих висинских разлика. Све оне су трасиране у брдовитом, шумском појасу Фрушке горе (97% шума, 3% урбана средина), која се налази само 10 километара од Новог Сада. Пет стаза су сертификоване од стране „ITRA“ („International Trail Running Association“) и „UTMB“ и такмичарског су карактера, док је преосталих десет стаза рекреативног карактера и имају за циљ промоцију здравог стила живљења и очувања природе, као и културног и историјског наслеђа.

За децу предшколског узраста постоји посебна Стаза радости и задовољства. Ова спортско-рекреативна манифестација сваке године окупља више десетина хиљада такмичара и рекреативаца.


Берза плоча, стрипова и књига, 7. мај у Фабрици СКЦНС-а
Фото: PrtSc/www.skcns.org

Берза винила, компакт дискова, касета, стрипова и књига.

На берзи ће се наћи стара издања, нова издања и раритети, а одржаваће се редовно током целе године, сваке друге суботе у месецу.

Берза почиње у 11 часова и трајаће до 15 часова.

Учешће је бесплатно, број излагача је ограничен, а они који желе да излажу треба да се пријаве на мејл – berza.skcns@gmail.com.


Концерт Обојеног програма, 7. маја у СКЦНС Фабрици
Фото: PrtSc/skcns.org

Култни новосадски састав Обојени програм наступиће у СКЦНС Фабрици, у суботу, 7. маја, у 21 час.

Током четири деценије свирања, у раду бенда учествовало је много музичара, а фронтмен Бранислав Бабић Кебра једини је члан оригиналне поставе. Уз њега, дугогодишњу поставу Обојеног програма чине Илија Влаисављевић Бебец на бас гитари, бубњар Владимир Цинкоски Цина, а недавно им се придружио и нови члан, басиста Мики Ристић.

Обојени програм је 2020. године обележио 40 година постојања и 30 година од објављивања првог албума „Најважније је бити здрав“.


„Zumba Master Class“ 7. маја у Спортско рекреативном центру

Уз невероватне инструкторе, музику за коју је  задужен  Dj Rey, дођите и забавите се.


„Новосадске позоришне игре“ – најбоље европске представе за децу и младе од 7. до 15. маја у Позоришту младих
Фото: PrtSc/pozoristemladih.co.rs

Прве „Новосадске позоришне игре“, међународни фестивал професионалних позоришта за децу и младе, који организује Позориште младих, биће отворене 7. маја у Новом Саду. Публика ће до 15. маја имати прилику да види 14 представа, од којих 11 у такмичарској селекцији. Представе стижу из Финске, Русије, Чешке, Словачке, Хрватске, Црне Горе, Републике Српске, Словеније и Србије.

Репертоар Позоришта младих за мај

Чалабрц фест, у центру  града 8. мај

Чалабрц фест је догађај у част добре домаће хране. Осмишљен је тако да буде помоћ и презентација домаћицама и малим предузетницима. У ери брзе хране, жеља  организатора је да укаже да здрава храна није тренд, већ традиција која је покретач целе идеје.

Циљ фестивала је истицање добре и здраве хране испред индустријске, а одржава се два пута годишње, у пролеће и јесен.


Концерт Марије Шерифовић, 8. маја, велика дворана СПЕНС-а

Једна од најистакнутијих и најпопуларнијих поп звезда у региону – Марија Шерифовић са великим нестрпљењем враћа се новосадској публици великим концертом у Спенсу.

Поред њених хитова, ових посебних ноћи обожаватељи ће имати прилику да уживају у evergreen иностраним хитовима и домаћим песмама њених колега које Марија никада до сада није изводила, а које јој посебно значе.

Концерт ће бити по много чему другачији од свих осталих Маријиних наступа у претходном периоду, јер се дуго чекао поновни сусрет са новосадском публиком.


Књижевна стаза, 8. мај на Фрушкој гори, Поповица

У оквиру програмског лука Будућност Европе, на дан одржавања Фрушкогорског маратона, биће  отворена „Књижевна стаза“.

Најмлађи Новосађани биће позвани да учествују у стварању једне посебне „Књижевне стазе” кроз коју ће њихови вршњаци и вршњакиње, али и сви посетиоци, уживати у лепотама природе и мисаоности лепих речи.

Новосадски дечији културни центар у партнерству са Планинарко-смучарским друштвом „Железничар”, ће позвати децу из основних школа из Новог Сада и Војводине да заједно са познатим дечјим писцима одаберу омиљене цитате из књижевних дела, који ће затим бити распоређени на едукативно-информативним таблама дуж најкраће стазе у оквиру Планинарског маратона на Фрушкој гори 2022. године.

Ови панои ће, поред занимљивих цитата из познатих књижевних дела, садржати и QР кодове са информацијама о писцима и делима. На циљу ће бити организован уметнички програм за децу у којем ће учествовати музичари, дечји хорови, деца певачи, глумци водитељи програма, биће играна позоришна представа за децу и одржан еколошко-едукативни радионички и програм са аниматорима.

Програм:

10.40 Полазак аутобуса до Поповице (аутобус број 74) са главне аутобуске станице у Новом Саду

око 11.15 Скуп на Поповици код окретнице

11.30 Отварање „Књижевне стазе“: учествују хор и полазници Удружења „До Ре Ми” и књижевници Николета Новак, Весна Алексић, Зорана Поповић, Гордана Влајић, Татјана Пуповац, Александар Чотрић, Бојан Љубеновић и представници ИK Пчелица из Чачка. Водитељ програма Биљана Мрмош, глумица

12.00 – 13.00 Шетња „Књижевном стазом“ уз дружење и разговор са књижевницима

13.00 Музички предах уз „До Ре Ми“

13.15 Циркуски перформанс „У балансу са природом“ изводе полазници школе циркуса „Цирконео“ и Удружења „Креативни погон”

13.40 Анимација, такмичење, жонглирање у природи

13.40 Заставе „Књижевне стазе“: уметничко-креативне радионице за децу (аутор: Љубица Танкосић, ликовни педагог)

14.35 Крај програма – полазак аутобусом са Поповице ка Новом Саду

Више информација можете пронаћи на сајту организартора.


Фестивалски месец у Српском народном позоришту

Три најпопуларније представе београдског Атељеа 212 новосадска публика може да погледа већ почетком маја и то као увод у фестивалски месец у овом Позоришту

Представа „Амстердам“ реномиране израелске ауторке Маје Јасур Арад, у режији Иве Милошевић биће одиграна 6. маја, „Пристанак“ савремене енглеске позоришне редитељке и списатељице Нине Рејн, редитеља Небојше Брадића биће изведен 7. маја, док ће комад „Лажљивица“ Николаја Кољаде, у режији Стефана Саблића публика гледати 8. маја у Новом Саду.

Фото: PrtSc/snp.org.rs
Позоришни фестивал „Упад“ од 9. до 16. маја у СКЦНС Фабрика

Позоришни фестивал „Упад” је пре три године покренуо Студентски културни центар Нови Сад, као партнерска организација европског пројекта „Be SpectACTive!” који се бави развојем публике. Основна идеја „Упада” је промовисање и популаризација позоришне уметности за младе, а све представе у програму изабрали су активни млади гледаоци.

Пројекат окупља 19 партнерских организација из 15 европских држава. Партнери су познати позоришни фестивали у Даблину, Гетеборгу, Сибиу, Прагу, Нитри, Сансеполку, као и универзитети у Монпељеу и Барселони. Пројекат укључује и регионалне мреже установа културе из Португала и Француске. Традиционално, биће представљено и неколико домаћих представа које актуелизују теме које се тичу младих или су их направили млади уметници.

Програм обухвата следеће представе:

1. „Kорен”

2. Друга мапа”

3. „Playing Reality“

4. „Нешто веома посебно”

5. „Сузе светог Лаврентија”

6. „Ћао свима”

7. Практични водич кроз сујеверје”

Програм можете пронаћи на сајту организатора:www.skcns.org


Детективска авантура за децу  у Футошком парку
Фото: PrtSc/Facebook/explorenovisad

Туристичка тура за најмлађе и најслађе суграђане.
Професионални глумац у улози детектива, кроз креативну причу, игру и задатке заједно са децом и Патролном шапом Маршал покушава да пронађе Елзу, која је залутала у Нови Сад и да је врати у њено Ледено краљевство.
Приуштите Вашим клинцима и клинцезама право уживање уз туристичку туру коју ће препричавати током целог лета.

Туристичка тура обухвата:

Глумачко вођење у костимима детектива Патролне шапе Маршала и Елзе и сликање са ликовима

 • Датум: 13. мај (петак)
  Термини: 10:00, 11:30, 13:30, 15:00, 16:30 и 18:00 часова
 • Датум: 14. мај (субота)
  Термини: 15:00, 16:30 и  18:00 часова
 • Датум: 16. мај (понедељак)
  Термини: 10:00, 11:30, 13:30, 15:00, 16:30 и 18:00 часова
 • Датум: 20. мај (петак)
  Термини: 10:00, 11:30, 13:30, 15:00, 16:30 и 18:00 часова
 • Датум: 21. мај (субота)
  Термини: 10:00, 11:30, 13:30 и 15:00 часова
 • Датум: 22. мај (недеља)
  Термини: 10:00, 11:30, 13:30, 15:00, 16:30 и 18:00 часова
 • Датум: 28. мај (субота)
  Термини: 10:00, 11:30, 13:30, 15:00, 16:30 и 18:00 часова

Цена туристичке туре: 1200 динара

Сви заинтересовани за туристичку туру могу се пријавити на телефон 064/59-68-361, СМС поруком или путем Вибера.


„Музеји за 10“ од 14. до 20. маја

Поводом одржавања манифестације „Музеји за 10“, музејске институције у Србији и Новом Саду заједничким наступом, обележавају више значајних датума – Међународни дан музеја, Националну недељу музеја и Европску ноћ музеја.

Место одржавања:

Музеј Војводине, Спомен-збирка Павла Бељанског, Галерија Матице српске, Музеј савремене уметности Војводине, Музеј града Новог Сада, Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића, Галерија огранка САНУ у Новом Саду, Архив Војводине, Завод за заштиту природе Војводине, Лука Нови Сад, Удружење ликовних стваралаца Новог Сада, Збирка стране уметности.

Улаз је слободан.


Туристичка тура „Тајне Петроварадинске тврђаве“ 15. маја
Фото: Градске инфо

Окријте тајне које крије Петроварадинска тврђава. Тајне у које су узидани снови, жеље и животи њених градитеља.

Петроварадинску тврђаву су градили угледна имена војне архитектуре аустријске царевине читавих 88 година. Послушајте приче о „Гибралтару на Дунаву“. Откријте ко је све боравио и покушавао да освоји данашњи симбол Новог Сада и Петроварадина. Крените  у шетњу и прошетајте скоро у потпуности очуваним подграђем тврђаве, замишљајући како је ово место изгледало током 18. и 19. века.

Искористите јединствену прилику да очима војника доживите ово чудо војне архитектуре.

Шетњу започињемо разгледањем подграђа где обилазимо:

 • Кафану код седам Шваба
 • Малтарницу
 • Некадашњи фрањевачки комплекс
 • Стару команду
 • Седиште Шајкашког батаљона
 • Магистрат
 • Апотеку код Златног Орла
 • Родну кућу бана Јосипа Јелачића
 • Цркву св. Јурија

Лагана шетња се наставља ка горњој тврђави у којој обилазимо:

 • Капију цара Карла VI
 • Леополдову капија
 • Бастион Лудвига Баденског
 • Пијани сат
 • Официрски бастион
 • Дуга касарна
 • Остаци моста Франца Јозефа
 • Леополдова барутана
 • Кавалир
 • Арсенал
Тура ће бити организована у недељу, 15. маја, од 14 часова (скуп код чарде Аква Дорије)

Цена шетње подграђем и тврђавом:

 • Одрасли, 700 динара
 • Деца до 10 година, 500 динара

Факултативни обилазак подземних војних галерија у трајању од 40 мин.

 • 300 дин доплата/одрасли
 • 100 дин доплата/ деца до 10 година
Начин пријаве:

Сви заинтересовани за туристичку туру могу се пријавити тако што ће нам послати поруку на званичној Фејсбук и Инстаграм страници или на телефон 065 43 88 703


Интернационални фестивал хармонике и камерне музике Еуфонија од 16. до 22. маја у Српском народном позоришту

Интернационални фестивал хармонике и камерне музике Еуфонија је посвећен промоцији и развоју уметничке музике за хармонику и младих талентованих акордеониста и обухвата три сегмента: такмичарски, едукативни (предавања, стручна усавршавања) и културни сегмент (вечерњи концерти). Фестивал је покренут са циљем да се створи простор на ком ће се континуирано промовисати млади уметници на хармоници, нова дела домаћих и иностраних аутора писана за хармонику, као и достигнућа на пољу уметничке педагогије.


 Концерт групе Пекиншка патка у СКЦНС Фабрици у уторак, 17. маја
Фото: PrtSc/Facebook/skcns

Култни новосадски панк бенд Пекиншка патка наступиће у Фабрици. Бенд обележава годишњицу првог наступа који је био 1979. на Омладинском фестивалу у Суботици.
Патка је подмлађена са три нова члана, а од оригиналне поставе ту су гитариста Сретен Ковачевић Срета и бубњар Ласло Пихлер Цила, оснивачи Пекиншке патке.


Изложба „Колекција Јованке Броз“ од 18. маја до 30. јуна у Галерији Матице српске

Галерија Матице српске и Музеј Југославије, као дугогодишњи партнери, реализују изложбу „Колекција Јованке Броз” у Галерији Матице српске. Изложба говори о колекцији слика које је прва дама Југославије изабрала као декор свог животног простора. Њена хетерогеност, избор тема, мотива, аутора говори како о интимном свету Јованке Броз, њеном укусу, природи саме колекције, тако и о времену и историјским и уметничким приликама социјалистичке Југославије.

Детаље изложбе можете погледати на сајту организатора.


„Tour de Fruška“ од 20. до 22. маја Фрушка гора, Врдник

Јединствена тродневна манифестација, намењена свим љубитељима бициклизма, рекреације, боравка у природи, добре музике и војвођанских гастрономских специјалитета, а представља спој спорта, привреде и туризма. Спортски део је резервисан за „MTB“ маратон рекреативног карактера, прву „Ebike“ Велику награду Врдника, „Eliminator“ трку, „Trail“ трку, промотивну ТДФ друмску вожњу и „Гас Гас“ трку за најмлађе такмичаре. Богат пропратни програм обухвата Ноћни базар уз присуство великог броја привредника из Војводине, као и презентацију културних дешавања, знаменитости и локалитета на штандовима туристичких организација. Ово је прилика за све да уживају у својим омиљеним хобијима и активностима,  да се такмичите у професионалним и рекреативним тркама, пренесу млађим нараштајима љубав према активном начину живота и боравку у природи и подигну свест о природном и туристичком потенцијалу региона.


Отворена кухиња 20. маја на Лиманској пијаци

Отворена кухиња настала је из жеље да се на отвореном простору окупе ствараоци највећих гастрономских делиција како би што већи број хедониста имао прилику да их дегустира и у њима ужива. Највештији кувари стављени су пред стваралачки изазов, а Новосађани, путници намерници и случајни пролазници доживеће гастрономско задовољство за памћење. Сви који желе да кувају, продају своје специјалитете, али и да се бескрајно добро забаве, добродошли су на овај јединствени догађај.

Програм можете пронаћи на сајту организатора.


89. Међународни пољопривредни сајам од 21. до 27. маја

Међународни пољопривредни сајам је највећи сајамски догађај у Србији и један од највећих у Европи у области пољопривреде. Окупља најзначајније компаније у агроиндустрији, пољопривредној производњи, механизацији, као и најбоље у сточарству. Незаобилазно је место за пољопривреднике и професионалну публику којој је пољопривреда фокус интересовања. Постао је заштитни знак Новосадског сајма, најстарије сајамске куће у Србији, али и Новог Сада, као и престижно место за презентацију и развој агробизниса.


Kубанеро Салса Фестивал од 26. до 29. маја, на више локација у граду
Фото: PrtSc/cubanero.net

„Cubanero Salsa Festival“ један је од највећих и најпрепознатљивијих салса фестивала у овом делу Европе, који окупља велики број плесача и заљубљеника у кубанску музику. Циљ фестивала је промоција салсе и других кубанских плесова, музике и културе латиноамеричких земаља, као и подстицање дружења и пријатељства међу људима. Програм фестивала обухвата разноврсне плесне и музичке садржаје, радионице, концерте и наступе на више локација у граду, укључујући и главне градске тргове. Бесплатне отворене плесне радионице организују се на тргу, где посетиоци имају прилику да се упознају са основама салсе, при том учећи од најбољих предавача. Као пратећи програм организују се изложбе слика и фотографија са претходних фестивала, док једна  изложба и део програма имају за циљ промовисање безвременске културе овог карипског острва. Током трајања фестивала, читава једна улица у центру града буде претворена у малу Хавану где се четири дана дружи, свира, пева и плеше, баш онако како се то ради на улицама главног града Кубе.

Програм можете пронаћи на сајту организатора.


Стеријино позорје од 26. маја до 3. јуна у Српском народном позоришту
Фото: PrtSc/pozorje.org.rs

Стеријино позорје, као стални фестивал домаћег драмског текста, такмичарског карактера, установљено је 1956. године у оквиру обележавања и прославе 150. годишњице рођења и 100. годишњице смрти великог српског комедиографа Јована Поповића Стерије. На фестивалу могу учествовати професионална позоришта и групе из земље и иностранства с представама рађеним по текстовима наших писаца, као и домаћа позоришта са представама рађеним по текстовима страних писаца.

Програм можете пронаћи на сајту организатора


Концерт Рундек & Екипа у СКЦНС Фабрици, 28. маја

Екипу чине махом млађи музичари са богате и вибрантне нове загребачке сцене, које је Дарко Рундек окупио 2017. године за потребе турнеје поводом обележавања две деценије албума „Апокалипсо“. То су Роко Црнић на бас гитари и бубњевима, Силвио Бочић на бубњевима, гитари и басу.

Детаље догађаја можете пронаћи на сајту организатора


 

Уживајте!


Преузмите андроид апликацију.