Почетна > Живот и стил
Живот и стил

За низак притисак помаже течност, а за висок медитеранска исхрана

Са спаринама долазе до ширења крвних судова и погоршавају се симптоми ниског крвног притиска. То су вртоглавица, замагљен вид, неправилан рад срца (или прескакање), повећана жеђ, кратак дах, хладна, знојава и бледа кожа, па и несвестица.
Фото: Pexels/Pavel Danilyuk
У већини случајева низак притисак који се јавља код младих и здравих људи и није нешто што треба да забрињава, сем ако није последица одређене болести или лекова. Ево како да се понашате:

Пре свега не треба предуго да стојите на једноме месту, нарочито не на сунцу.

Водиите рачуна да не правите нагле покрете, као и да уносите што више течности.

Како подићи низак притисак?

Фото: Unsplash/Maxim Tolchinskiy

Током топлих дана или када је влажно, спарно време, угроженији су људи са ниским притиском, али и особе са високим крвним притиском треба да пазе.

Висок притисак је иначе опаснији од ниског јер повећава ризик од срчаних болести, инфаркта и отказивања бубрега, али су проблеми чешћи зими кад се крвни судови због хладноће сужавају, па се њихова проходност смањује, што повећава притисак.

Симптом високог притиска може да буде вртоглавица, али и бол у глави, односно врату, као и осећај тежине у грудном кошу и брзо умарање.

Један од симптома јако високог притиска може да буде поремећај вида, али то нажалост, може да упућује на мождани удар.

Фото: Pexels/Ella Olsson

Висок притисак најчешће може да се регулише без лекова, и кад се једном нормализује могуће је одржавати га на здравом нивоу уз придржавање здравих навика.

Основа исхране особа с повишеним притиском треба да буду воће и поврће, риба, уз што мање црвеног меса.

 

Преузмите андроид апликацију.