Početna > Novi Sad

Novi Sad

Vučević poziva Novosađane na slavu Vasilija Velikog

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević objavio je na društvenim mrežama otvoren poziv za sve Novosađane, da se pridruže obeležavanju slave Vasilija Velikog 14. i 15, januara.
Vučević
Foto: Instagram/PrtSc

„Dragi sugrađani, pozivam vas da uveličate slavu Vasilija Velikog, 14. i 15. januara, s kojom simbolično započinjemo godinu u kojoj je Srpska Atina nosilac titule Evropske prestonice kulture. Slava predstavlja srpski porodični praznik vezan za porodičnog sveca zaštitnika, a kao običaj sa mnogim obrednim i religijskim simbolikama, prepoznao ga je i Unesko i uvrstio na listu svetske nematerijalne kulturne baštine“, napisao je Vučević.

Gradonačelnik je takođe istakao da ovaj poziv važi za sve Novosađane, svih vera i nacija, jer uz tradicionalnu bogatu trpezu i proslavu slave sa domaćinom Sašom Krgom i sveštenikom, ocem Brankom Ćurčićem, nadovezaće se novi elementi u vidu horova, tamburaša kao i izložba fotografija „Slava“ legendarnog Pavela Surovog.

Vučević je takođe istakao da su građani pozvani i na drugi dan Slave.

„Dođite i dan nakon slavske proslave, jer tada Novi Sad pokazuje svoju multikulturalnost i negovanje različitih tradicija, kroz sajmove rukotvorina nacionalnih manjina, a posebno se radujem koncertima dečjih ansambala novosadskih KUD-ova. Novosađani, dođite, jer što nas bude više, to će i duša našeg Novog Sada biti toplija!“

Miloš Vučević – gradonačelnik koji brine o podsticajima za obrazovanje

Preuzmite androidaplikaciju.