Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Милош Вучевић – градоначелник који брине о подстицајима за образовање

Први српски архиепископ, Свети Сава, одувек је сматран и за српског „просветитеља”. Путујући по земљи и просвећујући народ, забележио је да не може бити  јаке Србије без улагања у образовање.
Фото: Градске инфо

Неретко у историји, наше друштвене елите нису биле на висини задатка. Улагање у образовање није представљало приоритет властодршцима. Били су некада и тешки циклуси када је било и много пречих проблема, наравно ту, пре свега мислим на ратове и одбрану земље.

Међутим, било је и мирнодопских периода, када је власт оличена у Демократској странци на локални, покрајински или републички буџет гледала као на своју прћију. Све у држави је пропадало, само су афере „цветале“. Улагања у образовање и младе нараштаје је била „девета рупа на свирали“.

Школски и образовни објекти су били крајње девастирани.

Ситуација у Новом Саду је могло би се рећи, била још трагичнија. Град, чије је друго име Српска Атина јер је одувек био бастион образовања, науке, културе и свеукупни интелектуални инкубатор у Срба, доживео је сатирање свог имиџа, највише од свих, од стране тадашње ведете Демократске странке, Борислава Новаковића.

Заборављајући да је представник народа, грађани су га одлучно годинама касније кажњавали на изборима.

Доласком Српске напредне странке на власт и Милоша Вучевића на место градоначелника, Нови Сад неспорно, сваким даном се развија и економски напредују, а просперитет подједнако осећају сви грађани.

Упоредо са великим инвестиционим подухватима и стварањем нових радних места улажу се позамашна средства у сектор образовања и културе.

Несумњиво, данас је Нови Сад  нова метропола на Дунаву, која и даље негује онај „стари дух“ Српске Атинe.

Не смемо пренебрегнути две чињенице. Уз титуле европске престонице младих и културе, које су му са заслугом припале, због преданог рада градских челника претходних година, Нови Сад је успео да себи врати неодољиви шарм, који га је красио у неком ранијем периоду.

Улагање у образовање је најпродуктивније улагање, које једино гарантује просперитет и бољу будућност града.

Милош Вучевић, успео је да се упише у историју града.

Као једини, којем је пошло за руком да буде изабран у три мандата на функцију градоначелника. Због те необориве чињенице је трн у оку онима, који када су били на власти, имали су само лукративне намере.

У наставку бавићу се конкретним резултатима постигнутим на терену улагања у образовање, путем изградње и улагања у школске и образовне објекате, као и обновом наставне опреме у последњем периоду.

Почетком 2021. године, у сусрет титули Европске престонице културе изграђена је прва Градска концертна дворана.
Фото: Градске инфо

Куриозитет овог дугоочекиваног простора за концерте јесте и то што је један од ретких примера у Европи који спаја и две важне институције – музичку и балетску школу.

На функцији уметничког директора Градске концертне дворане нашао се, један од најславнијих светских виртуоза на виолини Стефан Миленковић, који се, након дуге иностране каријере, вратио у Нови Сад.

Дугоочекивана дворана, представља нови простор за креативно изражавање младих уметника, јер ће ово бити место на којем ће младим уметницима, осим квалитетног образовања, бити пружена и прилика да се упознају и наступају са великим именима класичне музике.
Фото: Градске инфо

Простире се на 15. 000 квадратних метара. Највећа сала поседује 480 места, а ту су и две мање, са 250, односно 180 места, чиме се значајно проширују концертни капацитети у граду.

О значају новоизграђене атракције говори и то да је у Нови Сад, у сусрет новој школској години, пристигло чак 76 нових клавира, што је била вест која је обишла не само земљу и регион, него и свет.

Модерно здање Градске концертне дворане на Булевару цара Лазара тако је постало и дом за ове две школе са богатом традицијом, које су однеговале генерације младих талената. Музичка школа „Исидор Бајић” и Балетска школа су добиле своје трајно пребивалиште, након много година.

Фото: Градске инфо
Пре свега неколико месеци, у Ветернику градоначелник Вучевић је стајао на празној ливади, а данас се тамо ближи крају градња новог вртића.
Фото: Град Нови Сад

Поред овог у Ветернику, и малишане са Сајловa, такође, ускоро очекује нови вртић. У делу града Адице до краја године почиње изградња вртића. Док је на Клиси у Ораховој улици, завршен савремени објекат вртића, за који се сматра да представља један од најфункционалнијих у целом региону.

Такође, вртић у Каћу, надоградњом објекта проширен је за 500 квадратних метара, те је омогућено формирање четири нове васпитне групе. Укупно четири нова објекта, очекује се да ће елиминисати било какве листе чекања.

Свако дете, које то жели ће бити уписано у предшколску установу.

Како је градоначелник подсетио, Нови Сад са 624 милиона динара у потпуности финансира боравак 17.000 малишана у вртићима, а субвенцијама за приватне вртиће помаже боравак 3.400 малишана.

Фото: Град Нови Сад

Тако је један од првих градова који је то препознао и усвојио као матрицу понашања, те је за своје малишане,  обезбедио готово потпуни бесплатан боравак у вртићима.

У периоду од 2015. године, а закључно са 2021. годином за инвестициона улагања у Предшколску установу „Радосно детињство“  укупно је издвојено 1.027.817.655 динара.

Сви новосадски ђаци прваци имају већ годинама у назад привилегију да добијају бесплатне уџбенике, уз помоћ Града.
Фото: Градске инфо

Пракса, коју је успоставио Милош Вучевић, чиме недвосмислено показује колика је брига о најмлађима и њиховим родитељима. Ово је огромна помоћ родитељима, јер не морају да купе ниједан уџбеник.

Примера ради, ове године Град је издвојио 27 милиона динара за бесплатне уџбенике, тиме градска власт поручује да је у интересу да сва деца имају адекватне услове, а прави показатељи тога су бесплатни вртићи и уџбеници за прваке.

Поред тога спроводе се и неимарски подухвати.

У току је, надоградња школе и реконструкција приземља школског објекта Основне школе „Иван Гундулић“, што је наставак реализације уговорених обавеза из 2020. године.

Ове године, ученици Основне школе  „Васа Стајић“ могу се надати новој спортској сали. Наиме, обезбеђена су средства за  реализацију доградње спортске сале у овој школи.

Oд 2014. године, а закључно са 2021. годином за инвестициона улагања у основним школама издвојено je укупно 883.664.201,00 динара.

Уз садејство градске и покрајинске власти за наредну годину се планира изграња нове зграде Основне школе „Милош Црњански“.

У интервалу од 2014. године, а закључно са 2021. годином за инвестициона улагања у средњим  школама укупно је издвојено 3.601.721.286 динара, од чега је за изградњу Музичко-балетске школе издвојено 3.185.084.679 динара.

Недавно су, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Покрајинске владе Игор Мировић обишли Гимназију „Исидора Секулић“ у којој се приводе крају радови на надоградњи објекта који су заједнички финансирани из буџета Града Новог Сада и Аутономне покрајине Војводине.

Фото: Град Нови Сад

Ученици и наставници, не само да су добили нове учионице, него је постојећи објекат комплетно реновиран и опремљен најсавременијом технологијом. Како су најавили, наредне године, почеће се са изградњом спортске сале у Гимназији „Лаза Костић“ која се налази на Телепу.

Узгред, издвојена су средства да се почне и са проширењем капацитета и надоградњом медицинске школе. Овом инвестицијом медицинска школа ће добити нови број квадрата и нове учионице. Ученици ће имати савременији простор за учење и практични рад.

Набројани су, само неки од последњих успеха градске власти предвођене, градоначелником Милошем Вучевићем у домену образовања. Списак постигнутих резултата је поприлично дугачак.
Фото: Градске инфо

Вучевић, својим заслугама, резултатима и преданошћу сваким новим даном добија све више на популарности међу Новосађанима, који у сваком новом изборном циклусу му дају све веће поверење. Новосађани су препознали рапидни напредак у последњих десет година.

Довољно је рећи да је буџет Града стабилан и дупло пунији него пре десет година.

Што се образовања и културе тиче, види се јасан препород и успон. Једно је сасвим сигурно. Данас када би Новим Садом прошетао чувени Светозар Милетић, који је у своје време био градоначелник, дефинитивно би био поносан на посвећеност садашњег градоначелника и његове успехе које ниже, пре свега на пољима образовања, културе и неговања националног идентитета.

 

Аутор текста: Добросав Девић, сарадник Центра за друштвену стабилност

 

Ставови изнети у овом тексту су ауторови и могуће је да исти не представљају ставове наше редакције.

 

Investicije koje su obeležile 2021. godinu u Novom Sadu

 

Преузмите андроид апликацију.