Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Инвестиције које су обележиле 2021. годину у Новом Саду

Ако погледамо у нашу блиску прошлост, видећемо да је 2021. година, иако обележена и даље пандемијом корoна вируса, била и година у којој су на територији нашег Града реализовани или започети пројекти од великог градског, покрајинског али и државног значаја.
Фото: Градске инфо

Будући да једна година има 12 месеци, ми смо се тешком муком одлучили за 12 инвестиција, иако је избор далеко премашивао ову бројку.

Изградња Ковид болнице

Заједничким улагањима Републике, покрајине и Града, у најкраћем могућем року, за само четири месеца, изграђена је специјализована болница за лечење Ковид пацијената на Мишелуку, а која је од значаја не само за Град већ и за целу покрајину.

Болница се простире на преко 20.000 m², опремљена је најмодернијом медицинском и дијагностичком опремом и апаратима, а може да прими 404 пацијената на интензивној и 220 пацијената на полуинтензивној нези.

Интенција је, да се једног дана, када се надамо завршимо борбу са Ковидом, намена болнице прoмени у Градску (општу) болницу.

Фото: Градске инфо
Реконструкција објекта Дома здравља “Нови Сад” на Лиману

Након више од 50 година у потпуности је реконструисан  најфреквентнији објекат Дома здравља на Лиману, који је пуштен у рад крајем октобра месеца.

Реконструкција је финансирана заједничким средствима Града и Управе за капитална улагања Владе Републике Србије.

Новосађани су на Лиману добили један од најмодернијих и најбоље опремљених диспанзера у земљи и региону, и самим тим и највиши квалитет услуга који им је доступан у овом објекту.

Фото: Градске инфо
Градња нових вртића ПУ “Радосно детињство”

У Ораховој улици, на Клиси, изграђен је нови вртић, који је отворен у новембру. Површина објекта је  2620 m², а може да прими 14 група односно скоро 300 новоуписане деце.

Битно је напоменути, да је капацитет „Радосног детињства“ проширен за упис још око 100 деце ове године захваљујући надоградњи објекта „Звончић“у Каћу.

Такође, ове године је постављен камен темељац за градњу још једног новог вртића у Ветенику, где радови напредују изузетном брзином.

Фото: PrtSc/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik
Отварање фабрике светског лидера у ауто-индустрији, компаније Continental.

У марту месецу отворена је прва фабрика компаније Continental Automotive Србија у индустријској зони Север 4, чиме је отпочета производња електронских система за аутомобилску индустрију. Пројекат је реализован захваљујући залагању републичког нивоа власти, а Град је уложио значајна финансијска средства у комунално опремање терена.

Фабрика је смештена на 8000 m² и отворила је врата за запошљавање око 500 нових радника.

У јуну месецу је овај светски гигант започео градњу још једне фабрике у Новом Саду, у Каћу. Друга фабрика ће бити на 30.000 m², и обухватиће и канцеларијски и производни погон. У њој ће бити запослено још око 700 нових радника.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић
Отварање фабрике светског произвођача чоколаде Barry Callebaut

У октобру месецу отворена је фабрика светског поризвођача чоколаде Barry Callebaut, чиме је створен услов за отварање преко 100 нових радних места у нашем граду.

Захваљујући републици, овај светски мајстор израде чоколаде одлучио се за отварање регионалног постројења баш у Новом Саду. Град је финансирао 342 милиона динара за комунално опремање инфраструктуре.

Предвиђа се извоз преко 50.000 тона чоколаде произведене у Новом Саду.

Фото: PrtSc/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik
Постављање камена темељца за градњу фабрике електричним мотора компаније Nidec Corporation

Почетком децембра месеца положен је камен темељац за градњу фабрике електричних мотора јапанске компаније Nidec Corporation, у Индустријској зони 4, на Каћком путу.

У првој фази, планирано је да ће ова компанија запослити преко 300 људи у Новом Саду, а предвиђа се да Нови Сад постане центар производње за тржиште Источне Европе, што ће допринети просперитету и Града и републике.

Фото: PrtSc/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik
Изградња новог парка између Новог насеља и Нове детелинаре

Житељи Новог насеља и Нове Детелинаре добили су у децембру нову зелену површину, са комплетним мобилајаром, фонтаном, вештачким језерцем, дечијим игралиштем, уређеним стазама, јавним осветљењем и приступним саобраћајницама.

Осим позитивног ефекта на локалну микро- средину и непосредне кориснике ове оазе, садњом преко 635 стабала дрвећа и пратећег зеленила у овом парку, допринос ће осетити сви грађани нашег Града у смислу ефекта на животну средину.

Фото: Градске инфо
Уређење градског језгра

После више деценија Новосађани су добили уређен Позоришни трг, Успенску улицу са портом око Успенске цркве, и део простора између Српског народног позоришта и ТЦ „Аполо“.

Вредност пројекта је 400 милиона динара, а обухваћено је ново поплочавање трга, постављање фонтане, проширење и постављање новог простора за клупе и жардињере. Такође, постављена је Меморијална трака информативног карактера и информативни стуб, као и модерно аутобуско стајалиште.

Приликом реконструкције вођено је рачуна и о озелењавању простора, и том приликом засађено је 25 нових стабала.

Фото: Градске инфо
Изградња музичке и балетске школе

У септембру месецу у школске клупе у новом велепном објекту на Лиману су сели ђаци двеју школа- Музичке и Балетске. Осим новог објекта, на одличној приступачној локацији, ђаци су добили и нове инструменте и потребну опрему за њихово учење и усавршавање.

Пројекат је у потпуности финансирао Град, док је у финансирању нових инструмената учествовала и Музичка школа „Исидор Бајић“.

Град је градњом и опремањем овог објекта добио осим задовољних ђака и наставника, и прву Концертну дворану којом може да се дичи.

Фото: Градске инфо
Изградња 7 дечијих игралипта, 10 теретана на отвореном, 5 street workout терена и 9 спортских и рекреационих терена

Током читаве године Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције је марљиво радила на унапређењу физичког здравља како најмађих грађана, тако и оних старијих.

У складу са тим, током 2021. године постављено је седам дечијих игралишта, девет теретана на отвореном, пет street workout теретана и девет спортских и рекреационих терена (авантура паркови, терени за баскет, терени типа актив и кенетик), односно укупно 30 нових, модерно опремљених места на отвореном за Новосађане.

Фото: УГЗИНС
Почетак реконструкције пешачко-бициклистичких стаза Футошке улице и Футошког пута

С обзиром да је у Новом Саду веома развијена бициклистичка култура, један од нужних предуслова за то јесу уређене бициклистичке стазе, за шта је Град имао довољно слуха.

Заједничким улагањима Града и Управе за капитална улагања АПВ приступљено је радовима на уређењу  пешачко- бициклистичких стаза Футошке улице и Футошког пута, као једном од најфреквентнијих праваца у Граду. Радовима је обухваћена реконструкција око 3.5км стаза, као и изградња нових делова дужине преко 2км. Завршетак радова се очекује у априлу ове године.

Фото: УГЗИНС
Изградња “новиих места” и микролокација, обнова културних станица у оквиру пројекта “Европска престоница културе 2022”

С обзиром да наш град 13. јануара и званично постао Европска престоница културе, битно је поменути и инвестиције учињене са том сврхом.

Током 2021. отворен је Креативни дистрикт у кинеској четврти, као једно од пет културних средишта града. Уређен је велики број „нових места“, попут оног на Детелинари и других комшијских простора у граду и приградским насељима, приступљено је пројектима изградње микролокација и отпочето обнављање преосталих културних станица у Граду.

Пројекти остварени у сврху реализације Европске престонице културе, рађени су заједничким снагама Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције, Републике, као и Фондације „Нови Сад- Европска престоница културе“, кроз сарадњу са Друштвом архитеката Новог Сада.

Фото: НСЕПК2022

И још много, много пројеката од великог су значаја за грађане Новог Сада, реализовано је или започето у 2021. години.

На вама је да закључите да ли је ово град који брине о својим грађанима.

Investicijama u zdravstvo, ulaže se u budućnost Grada

 

Преузмите андроид апликацију.