Почетна > Бизнис
Бизнис

Вредност депозита у амерчким банакама опала за пола билиона долара

Вредност депозита у америчким банка је током 2022. године смањена за пола билиона долара или за три одсто, објавио је Економист.
Фото: Pixabay/Brett Hondow

Како је наведено, услед опадања депозита у америчким банкама, финансијски систем САД је све нестабилнији, а финансијски крах је последица многих фактора.

У претходном периоду је дошло до већег улагања у инвестиционе фондове односно нискоризична улагања у краткорчне државне и корпоративне обвезнице, и само током прошле недеље забележен је прилив од 121 милијарду долара, након пропасти банке Силицијумске долине.

У редовној репо трансакцији, банка позајмљује од конкурената и централне банке, а 2013. године Федералне резерве увеле су обрнуту репо трансакције продаје.

Банка која је у сенци, даје упуство својој кастоди банци да уместо ње тргује на тржишту новца, како би депоновала своје резерве код ФЕД-а у замену за хартије од вредности, што је проузроковало пад депозита, јер су фондови могли да извлаче депозите из банкарског система.

И ако је овакав начин изгледао безазлен, олакшице које је увео ФЕД током 2013. године довеле су касније до потпуне дестабилизације финансијског система у периоду од једне деценије.

Употреба овог монетарног иструмента скочила је у последњих неколико година услед огромних проблема насталих током пандемије Ковида-19 и регулаторних промена, пошто је ФЕД куповао обвезнице од инвестиционих фондова, па су банковни рачуни посредника у тансакцији почели да расту, као и резервни рачун код ФЕД-а.

Такав принос је путем репо трансакција које нуди ФЕД постао већи од садашњие активне каматне стопе на банкарске пласмане, што је довело до тога да су депозити у банкама порасли за 4,5 билиона долара, који је отприлике једанк расту биланса ФЕД-а.

Банкарски сектор је успео неко време да се носи са приливом депозита, тиме што су Федералне резерве смањиле стопу ревидираног коефицијент левериџа на почетку пандемије, како би смањио раст биланса банака.

Због тога су банке биле приморане да прикупе више капитала, што је омогућило да искористе прилив депозита на основу поседовања државних обвезница.

ФЕД је у марту 2022. поништио ослобађање од ревидираног кофицијента левериџа, када су банке имале вишак ликвидности.

Банке да би смањиле своју готовину, уместо да улажу у инвестиционе фондове, куповале су обвезнице код ФЕД-а. Тако су имале депоновано 1,7 милијарди долара у ФЕД-ове хартије од вредности.

Након пропасти СВБ банке, мање америчке банке почеле су да страхују од губитка депозита у другим финансијским институцијама.

СВБ је такође, уложила доста новца у дугорочне обвезнице ФЕД-а, који је затим повећао каматне стопе због инфлације, због чега је дошло до пада вредности обвезница.

Депоненти банке Сицилијумска долина покушали су блокиране депозите да пребаце на своје друге рачуне, пошто је проглашен банкрот, а амерички регулатори су обећали да ће им те депозите надокнадити.

Direktor „Tiktoka”: ne delimo podatke korisnika s vlastima u Pekingu

Преузмите андроид апликацију.