Почетна > Бизнис
Бизнис

Директор „Тиктока”: не делимо податке корисника с властима у Пекингу

Извршни директор „Тиктока” Шоу Ци Чева саопштио је данас америчком Конгресу да популарна видео апликација у кинеском власништву, са више од 150 милиона корисника у САД, никада није, нити би делила њихове податке са властима у Пекингу.
Фото: Unsplash/geralt

„Тикток” никада није поделио, нити примио захтев за дељење података о америчким корисницима са кинеском владом, нити би испунио такав захтев да је икада поднета, нагласио је Шоу у писаној изјави упућеној пред Одбором Представничког дома за енергетику и трговину преноси Ројтерс.

Он је додао да Тикток-ова матична компанија „Бајт Денс” није у власништву нити под контролом било које владе или државног субјекта.

Према његовом сведочењу 60 одсто „Бајт Денса” је у власништву најпознатијих инвестиционих фондова Секвоја Капитал, Блекрок, Џенерал Атлантик, око 20 одсто поседују оснивачи компаније, док је 20 под контролом њених запослених укључујући и хиљаде Американаца.

„Забране су прикладне само када нема алтернативе. Али ми имамо алтернативу”, поручио је Шоу америчком Конгресу.

ТикТок се суочава се са све већим притиском администрације америчког председника Џозефа Бајдена и Конгреса, што подразумева и позиве неких посланика да се апликација забрани јер би наводно могла да проследи податке америчких корисника влади у Пекингу.

ТикТок је саопштио да је потрошио више од 1,5 милијарди долара на оно што назива темељним напорима за безбедност података под називом Пројекат Тексас и покушао је да убеди конгресмене и Бајденову администрацију да подрже план.

Под притиском тадашњег председника Доналда Трампа, компанија је крајем 2020. године неуспешно покушала да финализује договор са Волмартом и Ораклом о пребацивању америчке имовине ТикТока у нови ентитет, а тадашњи покушај администрације САД да забрани апликацију је био нуспешан пред судом.

ТикТок је у понедељак саопштио да више од 150 милиона људи у САД користи „Тикток” на месечном нивоу, што је повећање у односу на 2020. када је 100 милиона Американаца користило апликацију, преноси Танјуг.

Na londonskoj berzi i Vol Stritu osetni porast vrednosti akcija i obveznica

Преузмите андроид апликацију.