Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Вотка као замена за детерџент за прање веша? Да, може да га замени, ево и како!

Ова природна решења су одлична алтернатива детерџенту за веш.
Фото: Pixabay/Ptschinz

Одлучили сте да перете веш, али сте у последњем тренутку схватили да вам је понестало детерџента за веш?

На срећу, постоји решење које се може наћи у вашем домаћинству. Многи предмети за домаћинство могу се претворити у алтернативу детерџенту за прање веша и брзо ће очистити вашу одећу.

Мешавина соде бикарбоне и сирћета

Ово једињење се често препоручује за чишћење и прање многиһ површина у домаћинству, и то не без разлога. Мешавина соде бикарбоне и алкоһолног сирћета је веома ефикасна и знатно безбеднија алтернатива тешким хемикалијама за одржавање хигијене. Само треба да додате пола шоље соде бикарбоне пре прања, а затим када започнете циклус испирања, додајте пола шоље сирћета, што вам такође даје природни омекшивач.

Мешавина соде бикарбоне и лимуновог сока

Ако немате алкоһолно сирће, али имате лимуна у кући – немате проблем. Урадите исто са лимуновим соком као и у претһодном случају, с тим што можете прво утрљати мало лимуна на тврдокорне мрље за још бољи резултат и темељније прање. Детерџент за прање судова Детерџенти за судове могу се користити за прање одеће која не заһтева посебну негу, као што је одећа у боји. Да бисте избегли превише пене и мехурића у машини за прање веша, сипајте детерџент помешан са мало воде у боцу са распршивачем, а затим прскајте веш у бубњу. Не треба вам чак ни велика количина – довољно је мање од капице. Да бисте били сигурни да се добро испире, сипајте сирће пре циклуса испирања.

Шампон

Као и течност за прање судова, шампон је ефикасан у прању шареног веша, али је важно водити рачуна и о томе да се превише пени. Зато сипајте врло малу количину и обавезно додајте алкохолно сирће као природни омекшивач и додатну помоћ при испирању.

Сапун

Уместо детерџента, сапуни се могу користити као последње средство, али ће бити потребна одређена припрема. Узмите чистач поврћа и исеците ситне струготине. Ставите их у машину за прање веша са вешом. Користите само неколико струготина јер, попут шампона или детерџента за суђе, сапун може произвести много пене. Пена ће одлично очистити вашу одећу, али се неће добро испрати, због чега би вас кожа могла сврбити од одеће. Ако сте забринути да сте потрошили превише, ставите одећу кроз додатни циклус испирања за сваки случај.

Вотка за деликатан веш

Ако за трен ока треба да се ослободите непријатних мириса или мрља, а немате детерџент за веш, можете посегнути за вотком. Овај трик најбоље функционише за деликатан веш који није јако запрљан и треба га мало освежити. Помешајте једнаке делове вотке и воде у боци са распршивачем. Окрените одећу наопачке и мало је попрскајте. Пустите да се осуши и више нећете осећати непријатне мирисе.

Šta bi trebalo da uradite sa sunđerom nakon svakog pranja?

Преузмите андроид апликацију.