Početna > Život i stil
Život i stil

Votka kao zamena za deterdžent za pranje veša? Da, može da ga zameni, evo i kako!

Ova prirodna rešenja su odlična alternativa deterdžentu za veš.
Foto: Pixabay/Ptschinz

Odlučili ste da perete veš, ali ste u poslednjem trenutku shvatili da vam je ponestalo deterdženta za veš?

Na sreću, postoji rešenje koje se može naći u vašem domaćinstvu. Mnogi predmeti za domaćinstvo mogu se pretvoriti u alternativu deterdžentu za pranje veša i brzo će očistiti vašu odeću.

Mešavina sode bikarbone i sirćeta

Ovo jedinjenje se često preporučuje za čišćenje i pranje mnogiһ površina u domaćinstvu, i to ne bez razloga. Mešavina sode bikarbone i alkoһolnog sirćeta je veoma efikasna i znatno bezbednija alternativa teškim hemikalijama za održavanje higijene. Samo treba da dodate pola šolje sode bikarbone pre pranja, a zatim kada započnete ciklus ispiranja, dodajte pola šolje sirćeta, što vam takođe daje prirodni omekšivač.

Mešavina sode bikarbone i limunovog soka

Ako nemate alkoһolno sirće, ali imate limuna u kući – nemate problem. Uradite isto sa limunovim sokom kao i u pretһodnom slučaju, s tim što možete prvo utrljati malo limuna na tvrdokorne mrlje za još bolji rezultat i temeljnije pranje. Deterdžent za pranje sudova Deterdženti za sudove mogu se koristiti za pranje odeće koja ne zaһteva posebnu negu, kao što je odeća u boji. Da biste izbegli previše pene i mehurića u mašini za pranje veša, sipajte deterdžent pomešan sa malo vode u bocu sa raspršivačem, a zatim prskajte veš u bubnju. Ne treba vam čak ni velika količina – dovoljno je manje od kapice. Da biste bili sigurni da se dobro ispire, sipajte sirće pre ciklusa ispiranja.

Šampon

Kao i tečnost za pranje sudova, šampon je efikasan u pranju šarenog veša, ali je važno voditi računa i o tome da se previše peni. Zato sipajte vrlo malu količinu i obavezno dodajte alkoholno sirće kao prirodni omekšivač i dodatnu pomoć pri ispiranju.

Sapun

Umesto deterdženta, sapuni se mogu koristiti kao poslednje sredstvo, ali će biti potrebna određena priprema. Uzmite čistač povrća i isecite sitne strugotine. Stavite ih u mašinu za pranje veša sa vešom. Koristite samo nekoliko strugotina jer, poput šampona ili deterdženta za suđe, sapun može proizvesti mnogo pene. Pena će odlično očistiti vašu odeću, ali se neće dobro isprati, zbog čega bi vas koža mogla svrbiti od odeće. Ako ste zabrinuti da ste potrošili previše, stavite odeću kroz dodatni ciklus ispiranja za svaki slučaj.

Votka za delikatan veš

Ako za tren oka treba da se oslobodite neprijatnih mirisa ili mrlja, a nemate deterdžent za veš, možete posegnuti za votkom. Ovaj trik najbolje funkcioniše za delikatan veš koji nije jako zaprljan i treba ga malo osvežiti. Pomešajte jednake delove votke i vode u boci sa raspršivačem. Okrenite odeću naopačke i malo je poprskajte. Pustite da se osuši i više nećete osećati neprijatne mirise.

Šta bi trebalo da uradite sa sunđerom nakon svakog pranja?

Preuzmite android aplikaciju.