Početna > Srbija
Srbija

Vojvodinašume: Primećen panter kod Apatina, građani se pozivaju na oprez

Javno preduzeće „Vojvodinašume“ objavilo je upozorenje o pojavi crnog pantera na teritoriji opštine Apatin. Biolog Kristijan Ovari ističe da ako ugledamo pantera treba da ostanemo hladne glave, da mu ne okrećemo leđa i da polako krenemo unazad i pozovemo policiju.
Foto: WikimediaCommons/Rute Martins of Leoa’s Photography

Javno preduzeće „Vojvodinašume“, ogranak Šumsko gazdinstvo „Sombor“, saopštilo je da je uočen crni panter (leopard) u atarima Opštine Apatin.

Pošto je predator izrazito opasan, „Vojvodinašume“ pozivaju građane da vode računa o sebi i svojim bližnjim.

„Ukoliko neko uoči crnog pantera, potrebno je odmah obavestiti nadležnu policijsku stanicu“, ističe se u saopštenju.

Zastupnik ogranka Šumskog gazdinstva „Sombor“ Srđan Peurača rekao je za RTS da su u nedelju lovci primetili pantera, a juče je iz policijske uprave na to skrenuta pažnja jer idu praznici i pretposavljaju da će ljudi ići na izletišta.

Napominje da nemaju drugih indicija da je viđen panter, osim što imaju prijavu lovaca od nedelje. Tragovi su fotografisani u tom ataru lovačkog društva i ne zna se da li su autentični, ali, kako Peurača kaže, pretpostavljaju da se niko ne bi šalio s tim.

Nema prijava o begu pantera u Mađarskoj

Biolog beogradskog zoo vrta Kristijan Ovari rekao je za RTS da je kontaktirao Segedinski zoo vrt i da oni nemaju saznanja da je u nekom mađarskom zoo vrtu došlo do bega pantera.

Takođe, osvrćući se na slučaj od decembra prošle godine, kada je viđena velika crna mačka, Ovari je rekao da nikada nije utvrđeno da je zaista bila reč o panteru.

Postoji sumnja da je panter viđen u Apatinu bio u ilegalnom posedu, odnosno da je prokrijumčaren u našu zemlju.

„Problem je više u tome što smo nedavno imali slučaj zaplenjenog lava na Paliću, definitivno imamo određeni broj ilegalno držanih divljih životinja, ne možemo biti sigurni šta je u pitanju jer ne znamo šta je nekome odbeglo, taj sigurno neće prijaviti policiji“, rekao je Ovari.

Ovari ističe da ako ugledamo pantera treba da ostanemo hladne glave, da je ne provociramo. Nikako ne treba okretati leđa, jer sve mačke napadaju s leđa, već lagano i smireno krenuti unazad.

Panter je mesožder koji se hrani životinjama veličine psa, mačke, koze. Spada u vrstu životinja koje se u prirodi kamufliraju, pa je malo verovatno da bi iz divljine prešao u grad.

Znate li koja je najduža autohtona reka Bačke?

Preuzmite android aplikaciju.