Почетна > Србија
Србија

Војводинашуме: Примећен пантер код Апатина, грађани се позивају на опрез

Јавно предузеће „Војводинашуме“ објавило је упозорење о појави црног пантера на територији општине Апатин. Биолог Кристијан Овари истиче да ако угледамо пантера треба да останемо хладне главе, да му не окрећемо леђа и да полако кренемо уназад и позовемо полицију.
Фото: WikimediaCommons/Rute Martins of Leoa’s Photography

Јавно предузеће „Војводинашуме“, огранак Шумско газдинство „Сомбор“, саопштило је да је уочен црни пантер (леопард) у атарима Општине Апатин.

Пошто је предатор изразито опасан, „Војводинашуме“ позивају грађане да воде рачуна о себи и својим ближњим.

„Уколико неко уочи црног пантера, потребно је одмах обавестити надлежну полицијску станицу“, истиче се у саопштењу.

Заступник огранка Шумског газдинства „Сомбор“ Срђан Пеурача рекао је за РТС да су у недељу ловци приметили пантера, а јуче је из полицијске управе на то скренута пажња јер иду празници и претпосављају да ће људи ићи на излетишта.

Напомиње да немају других индиција да је виђен пантер, осим што имају пријаву ловаца од недеље. Трагови су фотографисани у том атару ловачког друштва и не зна се да ли су аутентични, али, како Пеурача каже, претпостављају да се нико не би шалио с тим.

Нема пријава о бегу пантера у Мађарској

Биолог београдског зоо врта Кристијан Овари рекао је за РТС да је контактирао Сегедински зоо врт и да они немају сазнања да је у неком мађарском зоо врту дошло до бега пантера.

Такође, осврћући се на случај од децембра прошле године, када је виђена велика црна мачка, Овари је рекао да никада није утврђено да је заиста била реч о пантеру.

Постоји сумња да је пантер виђен у Апатину био у илегалном поседу, односно да је прокријумчарен у нашу земљу.

„Проблем је више у томе што смо недавно имали случај заплењеног лава на Палићу, дефинитивно имамо одређени број илегално држаних дивљих животиња, не можемо бити сигурни шта је у питању јер не знамо шта је некоме одбегло, тај сигурно неће пријавити полицији“, рекао је Овари.

Овари истиче да ако угледамо пантера треба да останемо хладне главе, да је не провоцирамо. Никако не треба окретати леђа, јер све мачке нападају с леђа, већ лагано и смирено кренути уназад.

Пантер је месождер који се храни животињама величине пса, мачке, козе. Спада у врсту животиња које се у природи камуфлирају, па је мало вероватно да би из дивљине прешао у град.

Znate li koja je najduža autohtona reka Bačke?

Преузмите андроид апликацију.