Ново истраживање је показало да повећање уноса одређених намирница богатих калијумом може имати већи утицај на регулацију крвног притиска него смањење уноса соли.

Када имамо висок крвни притисак, често нам се саветује да једемо мање соли. Наше истраживање сугерише да додавање хране богате калијумом у вашу исхрану, као што су банане или броколи, може имати већи позитиван утицај на ваш крвни притисак него једноставно смањење уноса натријума.
Математички модел је коришћен да се анализира како однос калијума и натријума утиче на крвни притисак. Анализиране су и родне разлике.
Наиме, мушкарци су склонији високом крвном притиску од жена које нису у менопаузи, али можда имају још бољи одговор организма на повећан унос калијума.
Раниje људи су јели много воћа и поврћа, и као резултат тога, регулаторни системи нашег тела су можда еволуирали да најбоље функционишу на исхрани са високим садржајем калијума и мало натријума.
Данас западњачка исхрана има тенденцију да има много више натријума и мање калијума. Ово може објаснити зашто се висок крвни притисак налази углавном код људи који живе у индустријализованим земљама, а не изолованим.
Иако банане помажу код хипертензије, њихови позитивни здравствени ефекти се ту не завршавају. Такође су богате влакнима која регулишу варење.
Препуне су витамина Б6 и триптофана, који могу побољшати расположење, здравље мозга и нервни систем. Њихови природни шећери и угљени хидрати ће повећати вашу енергију. Једна банана средње величине садржи само 105 калорија.
Намирнице које не треба да се нађу на вашем столу за доручак
Преузмите андроид апликацију.