Ако једете више воћа и поврћа, то може да помогне у снижавању крвног притиска, али једна намирница се због својих храњивих састојака нарочито издваја од осталих.
Хипертензија, односно повишен крвни притисак, доводи вас у повећан ризик од срчаног или можданог удара. Осим лековима, и променом исхране можете себи помоћи у контроли високог крвног притиска. Ако једете мање прерађене хране с високим садржајем натријума, то је добар почетак.
Уколико сте чули да је воће потребно избацити из здраве исхране јер садржи природне шећере, не брините, није потребно да га се одрекнете. Воће има много корисних нутријената који могу да помогну у побољшању вашег здравља и смањењу високог крвног притиска, због чега дијета Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) подржава унос веће количине воћа.
Воће садржи комбинацију корисних нутријената, укључујући влакна, калијум и антиоксидансе, за које истраживања показују да могу имати позитиван учинак на крвни притисак. На пример, велики преглед студија из 2019. објављен у Journal of the American Heart Association открио је да конзумирање три порције воћа дневно смањује ризик од развоја високог крвног притиска за 6 посто.
Влакна, важан нутријент који се налази у намирницама попут воћа, поврћа, махунарки и целовитих житарица, имају низ предности, од којих су многе повезане с побољшањем здравља срца.
Када додајете више воћа у свој тањир, размислите о боровницама. Ове бобице су на врху листе, јер су одличан извор влакана и пуне су антиоксиданса.
Студија о хипертензији из 2021. која је укључивала више од 900 учесника открила је да су они који су свакодневно јели 1,6 порција боровница (нешто више од једне и по шоље), имали систолни крвни притисак у просеку нижи за 4,1 mm Hg.
Ово истраживање је било заиста импресивно, јер је смањење систолног крвног притиска за 5 mm Hg довољно да смањи ризик од срчаног или можданог удара за 10 посто.
Najčešće greške prilikom pripreme mesa: Jednu svi pravimo nakon što spremimo obrok
Преузмите андроид апликацију.