Почетна > Путовања
Путовања

Вијетнам: омиљена азијска дестинација

Вијетнам важи за једну од туристима омиљених дестинација у далекој Азији, а разлози за то су небројени, те ћемо поменути само неке.
Фото: Unsplash/Nikhita

Ово је земља позната по укусној храни, прелепој природи, фасцинантној историји, приступачним ценама, доброј безбедности и љубазним људима. Такорећи, испуњава све критеријуме за леп и безбрижан одмор у тропима.

Са својих 331.210 km², Вијетнам је дом различитим културама “разврстаним” у 54 етничке групе. Уобичајена територијална подела је на три регије – северну, централну и јужну.

Свака је јединствена, подједнако шармантна и вредна истраживања.

Север: фузија традиције и модерног

Север Вијетнама има много знаменитости које одузимају дах, а једна од најпознатијих локација је залив Ха Лонг на северо-истоку земље, који је под заштитом UNESCO-a и уједно и најпрепознатљивија разгледница из Вијетнама.

Залив је познат по смарагдној води и хиљадама кречњачких острваца на чијем врху се налазе кишне шуме.

Залив се може обићи у склопу мини крстарења, а туре чамцима и експедиције кајаком препоручљиве су за ближи контакт са природом.

Регион је популаран за роњење, пењање по стенама и планинарење, посебно у планинском Националном парку Кат Ба.

На северу Вијетнама налази се и његова престаоница, Ханој који опчињава зеленилом, укусном и храном и занимљивом архитектуром, те у исто време нуди традиционално лице старог Вијетнама и оно модерно, склоно последњим трендовима.

Фото: Unsplash/Chor Tsang

Уколико немате много времена у Вијетнаму те се морате одлучити за свега две или три локације, залив Ха Лонг и Ханој заслужују да буду на врху те листе.

Центар: бајковити Хуе и фотогенични Хој Ан

Најпознатији град у централном Вијетнаму је Хуе, који је некада био древна престоница Вијетнама.

Хуе има богату историју и пун је традиционалне архитектуре, као што су гробнице и палате, те представља савршену дестинацију за истраживање царске прошлости земље.

У близини се налази и Хој Ан који би могао понети титулу најфотогеничнијег града Вијетнама.

Фото: Unsplash/Toomas Tartes

Тешко је рећи да ли је фасцинантнија његова историја, архитектонски драгуљи (преко 800 историјских зграда) или лагуна око које је настао.

Иако је углавном препун туриста који се гурају како би снимили најбољу фотку за свој Инстаграм, Хој Ан не би требало прескочити.

Овде се можете и обући по последњој (вијетнамској) моди, будући да у граду постоје на десетине кројачких радњица где вам на лицу места узимају меру за одећу.

Центар Вијетнама такође је савршено место за уживање у мору, јер се овде налазе неке од најлепших плажа у земљи.

Југ: идилична природа и град који не спава

Јужњаци у Вијетнаму воле за себе да кажу да су модернији, опуштенији, толерантнији и динамичнији од Вијетнамаца са севера.

Не знамо колико су ови стереотипи тачни, али оно што можемо да тврдимо је да је финансијски центар Вијетнама, град на југу земље Хо Ши Мин (некада Саигон) и модеран и динамичан.

Фото: Unsplash/Georgios Domouchtsidis

Са регистрованих преко седам милиона скутера и моторића саобраћај подсећа на видео игрицу, и тешко је објаснити како то да Вијетнамци у Хо Ши Мину у исто време и константно јурцају и опуштени су.

Различити музеји и галерије у граду прижају увид у динамичну уметничку сцену Вијетнама. Ноћни живот у граду је одличан, са много барова на крововима.

Југ Вијетнама је такође познат по својој идиличној природи која се може истражити у пловидбама реком Меконг.

Фото: Unsplash/Basak Ar

Локалне плутајуће пијаце су међу најважнијим атракцијама за туристе, те их не треба пропустити све и да нисте заинтересовани да пазарите огромне живе жабе и друга створења која ће се у Европи ретко затећи на трпези.

Ту је и Phu Kuoc, мало острво на крајњем јужном делу Вијетнама, које је идеално за опуштајући одмор на рајским плажама.

Аутор текста: Н. К.

Od Ohrida do Bohinja: čarobna jezera Evrope

Преузмите андроид апликацију.