Почетна > Путовања
Путовања

Од Охрида до Бохиња: Чаробна језера Европе

Језера могу бити добра алтернатива мору, тим пре што у непосредној близини имамо бројне опције које свака на свој начин остављају посетиоце без даха.

Од сунчаног Охрида, преко фамозног језера Комо, па до бајковитих Бледа и Бохиња, на располагању су нам, на мање од хиљаду километара удаљености, места која се, уколико одлучимо да их посетимо, не заборављају лако.

Гарда и Комо, Италија
Фото: Unsplash/Elisabetta Falco

Ова два језера у северној Италији заслужено носе титулу неких од најпопуларнијих језера у Европи.

Обе дестинације хармонично обједињују планинску панораму и продорно плава језера окружене селима која изгледају као насликана.

Постоје небројене стазе, како оне за лагану шетњу тако и стрмије за планинарење, начичкане видиковцима са којих се пружа поглед од 360 степени на нестварну природну лепоту, али и складну локалну архитектуру.

Језеро Гарда је највеће језеро у Италији, док је Комо треће по величини. Без обзира на величину, оба нуде бројне активности за туристе.

Фото: Unsplash/Nirmal Rajendhark

Док Комо осваја елегантним вилама и могућношћу да налетите на Џорџа Клунија, Гарда у понуди има римске рушевине и утврђења. Што се саме природе тиче, немогуће је одлучити које је лепше.

Плитвице, Хрватска

Једна од туристима омиљених локација у Хрватској је најстарији национални парк у земљи, Плитвичка језера, који сваке године посети преко милион туриста.

Плитвице су за национални парк проглашене пре нешто више од 70 година, али је локалитет природа стварала хиљадама година.

Вода се пробијала кроз земљу и захваљујући кречњачком земљишту сада имамо све оне прелепе водопаде и 16 малих језера са бројним потоцима.

Фото: Unsplash/Mike Swigunski

Све ово се види на типичним фотографијама са Плитвица, међутим, оно што фотографије често не могу дочарати је чудесна природа унутар шуме, ендемске биљке (50 врста само орхидеја), бројни потоци и дивље животиње од којих је мрки медвед најпознатија.

Најбољи тренутак да се језера посете је пролеће – ето идеје за Ускршње празнике!

Охрид, Македонија

И кратак боравак у Охриду, на истоименом језеру, довољан је да добијете одговор на питање зашто Македонија има сунце на застави.

На 700 километара од Новог Сада, Охрид је дефинитивно економичнија опција за туристе од језера у Италији, док је експлозија плаветнила слична.

Језеро обилује ендемским врстама и једно је од најдубљих у Европи – дубоко је чак 289 метара.

Фото: Unsplash/Milana Jovanov

У непосредној близини налази се и ушће реке Црни Дрим у језеро, место као створено за медитацију и уживање у природи.

Осим природног, Охрид има и историјски и културни значај. У њему се налази 365 цркви и капела, те је добио надимак “Јерусалим Балкана”, а овде су у IX веку деловали и славни просветитељи Ћирило и Методије.

Ту је и антички театар, бројне куће оријенталног типа, као и самуилова тврђава чијим је зидинама окружен стари град.

Бохињ, Словенија

Осим Бледа, постоје и друга магична језера у Словенији, а једно од њих је Бохињ. Ово је уједно и највеће језеро у земљи, а налази се на обронцима Јулијских Алпа, надомак НП Триглав, те служи као полазна станица планинарима који се пењу на некада највиши врх у СФРЈ.

Фото: Shutterstock/Andrew Mayovskyy

Бохињ очарава, осим природним лепотама, специфичном атмосфером места које као да је остало у прошлости.

Ова зона одувек је, због лоших путева, била делимично “одсечена” од остатка Словеније те ћемо око језера и данас наћи пастире са стадима крава и старинске дрвене куће.

Познато је да је Агата Кристи боравила на језеру, међутим Бохињ није постао сценографија ниједног њеног романа. Кажу да је списатељица изјавила да је место превише лепо да би се у њему десило убиство.

Аутор текста: Н. К.

Plave zone: Lokacije tajanstvene dugovečnosti

Преузмите андроид апликацију.