Početna > Novi Sad
Novi Sad Novosadske priče

Upoznajmo gradove pobratime Novog Sada – Čangčun, NR Kina

Da udaljenost i vreme ne utiču na prijateljstvo svedoče Novi Sad i kineski grad Čangčun. Iako je ovo prijateljstvo sklopljeno 1981. godine, a međusobna udaljenost gradova je 7700 km, na njega ništa nije uticalo.
Foto: Wikimedia Commons/HansAnning

Ovo je trenutno jedini grad sa azijskog kontinentna s kojim Novi Sad ima uspostavljenu saradnju. Potpisivanjem Povelje o bratimljenju 1981. godine, kao oblasti međusobne saradnje predviđeni su ekonomska razmena i projekti, obrazovni programi, zdravstvo, kulturni programi i manifestacije.

Retki su naši sugrađani kojima je poznat podatak da su Novi Sad i Čangčun gradovi pobratimi, a još ređi oni koji išta znaju o ovom dalekoistočnom gradu. U čast prijateljstva, vodimo vas u kratak obilazak.

Čangčun je grad na severoistoku NR Kine, prestonica je provincije Jilin, a ima stanovnika koliko cela naša zemlja – procenjuje se čak sedam i po miliona.
Foto: Wikimedia Commons/wanghongliu
Ovaj grad često nazivaju i kineskim Detroitom, jer predstavlja centar kineske automobilske industrije FAW.

Prestižni modeli automobila Hongqi (u prevodu: „crvena zastava“), koje proizvodi ova fabrika, predstavljali su vozni park nekadašnjeg predsednika NR Kine Mao Cedunga, a i danas su simbol prestiža najimućnijih slojeva društva. FAW ima sklopljene ugovore o zajedničkom ulaganju sa Folksvagenom, Mazdom i Tojotom, i proizvodi određene modele ovih automobila, odnosno određene delove vozila za ove svetske kompanije.

Foto: Wikimedia Commons/ChengH
Iako predstavlja veliki industrijski grad s razvijenom automobilskom industrijom, briga o životnoj sredini je na izuzetno visokom nivou. Ukoliko vas put nanese u bratski Čangčun, znajte da se nalazite u gradu s najvećom veštački stvorenom šumom u celoj Aziji, koja prekriva preko 40% njegove urbane teritorije. Ovaj zeleni grad poseduje i nacionalni park Jingyuetan, predivan zoološki vrt i botaničku baštu, koji su ucrtani i na turističkim mapama Kine.
Foto: Wikimedia Commons/FrancescFort

Budući da Čangčun predstavlja i centar kineske filmske industrije u kojem se održavaju nacionalni filmski festivali, ovaj grad poseduje i atraktivan filmski studio, otvoren za turiste.

Foto: Wikimedia Commons/FrancescFort

Još jedna od turističkih atrakcija svakako je Svetski park skulptura, u kojem se nalazi preko 300 skulptura iz više od 130 zemalja sveta. Ovaj tematski park, koji se nalazi na otvorenom, predstavlja fantastičan spoj prirodnih lepota i umetničkih dela.

Foto: Wikimedia Commons/MarkWeisbeck
Grad večitog proleća, kako ga neretko opisuju zbog umerene i blage klime tokom najvećeg dela godine, poseduje i kulturno-istorijske znamenitosti vredne divljenja. Svedočanstvo o strašnoj istoriji kineskog naroda pod vladavinom Japana, iz perioda od 1932. do 1945. godine, predstavlja Muzej carske palate Mandžu, koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.
Foto: Wikimedia Commons/Rolfmueller

Putovanje kroz istoriju možete upotpuniti posetom Konfučijevom hramu, koji je – iako sagrađen davne 1872. godine, a zatim skoro potpuno sravnjen sa zemljom – zahvaljujući naporima kineskih vlasti kompletno rekonstruisan po uzoru na istorijske izvore.

Foto: Wikimedia Commons/Amarespeco
Za oba grada pobratima zajednička je činjenica da predstavljaju univerzitetske i sajamske centre svojih zemalja, zbog čega je i ostvarena saradnja u ovim oblastima. Najveći nacionalni sajmovi poljoprivrede održavaju se u oba bratska grada. Čangčun, pored velikog broja fakulteta, poseduje i nacionalne istraživačke i tehnološke centre, baš kao što je i Novi Sad prestižan univerzitetski i naučno-tehnološki centar u našoj zemlji.

Kao simbol prijateljstva, naš kineski pobratim uveo je posebnu gradsku liniju i autobus koji nosi ime našeg grada. Tokom vožnje ovim autobusom, kinesko stanovništvo, kroz fotografije i podatke istaknute u unutrašnjosti autobusa, može da se upozna s Novim Sadom. A nadamo se da smo i mi vas, kroz ovaj naš vodič, upoznali sa ovim udaljenim gradom…

Upoznajmo gradove pobratime Novog Sada – Modena

 

Preuzmite android aplikaciju.