Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Упознајмо градове побратиме Новог Сада – Чангчун, НР Кина

Да удаљеност и време не утичу на пријатељство сведоче Нови Сад и кинески град Чангчун. Иако је ово пријатељство склопљено 1981. године, а међусобна удаљеност градова је 7700 км, на њега ништа није утицало.
Фото: Wikimedia Commons/HansAnning

Ово је тренутно једини град са азијског континентна с којим Нови Сад има успостављену сарадњу. Потписивањем Повеље о братимљењу 1981. године, као области међусобне сарадње предвиђени су економска размена и пројекти, образовни програми, здравство, културни програми и манифестације.

Ретки су наши суграђани којима је познат податак да су Нови Сад и Чангчун градови побратими, а још ређи они који ишта знају о овом далекоисточном граду. У част пријатељства, водимо вас у кратак обилазак.

Чангчун је град на североистоку НР Кине, престоница је провинције Jilin, а има становника колико цела наша земља – процењује се чак седам и по милиона.
Фото: Wikimedia Commons/wanghongliu
Овај град често називају и кинеским Детроитом, јер представља центар кинеске аутомобилске индустрије FAW.

Престижни модели аутомобила Hongqi (у преводу: „црвена застава“), које производи ова фабрика, представљали су возни парк некадашњег председника НР Кине Мао Цедунга, а и данас су симбол престижа најимућнијих слојева друштва. FAW има склопљене уговоре о заједничком улагању са Фолксвагеном, Маздом и Тојотом, и производи одређене моделе ових аутомобила, односно одређене делове возила за ове светске компаније.

Фото: Wikimedia Commons/ChengH
Иако представља велики индустријски град с развијеном аутомобилском индустријом, брига о животној средини је на изузетно високом нивоу. Уколико вас пут нанесе у братски Чангчун, знајте да се налазите у граду с највећом вештачки створеном шумом у целој Азији, која прекрива преко 40% његове урбане територије. Овај зелени град поседује и национални парк Jingyuetan, предиван зоолошки врт и ботаничку башту, који су уцртани и на туристичким мапама Кине.
Фото: Wikimedia Commons/FrancescFort

Будући да Чангчун представља и центар кинеске филмске индустрије у којем се одржавају национални филмски фестивали, овај град поседује и атрактиван филмски студио, отворен за туристе.

Фото: Wikimedia Commons/FrancescFort

Још једна од туристичких атракција свакако је Светски парк скулптура, у којем се налази преко 300 скулптура из више од 130 земаља света. Овај тематски парк, који се налази на отвореном, представља фантастичан спој природних лепота и уметничких дела.

Фото: Wikimedia Commons/MarkWeisbeck
Град вечитог пролећа, како га неретко описују због умерене и благе климе током највећег дела године, поседује и културно-историјске знаменитости вредне дивљења. Сведочанство о страшној историји кинеског народа под владавином Јапана, из периода од 1932. до 1945. године, представља Музеј царске палате Манџу, који никог не оставља равнодушним.
Фото: Wikimedia Commons/Rolfmueller

Путовање кроз историју можете употпунити посетом Конфучијевом храму, који је – иако саграђен давне 1872. године, а затим скоро потпуно сравњен са земљом – захваљујући напорима кинеских власти комплетно реконструисан по узору на историјске изворе.

Фото: Wikimedia Commons/Amarespeco
За оба града побратима заједничка је чињеница да представљају универзитетске и сајамске центре својих земаља, због чега је и остварена сарадња у овим областима. Највећи национални сајмови пољопривреде одржавају се у оба братска града. Чангчун, поред великог броја факултета, поседује и националне истраживачке и технолошке центре, баш као што је и Нови Сад престижан универзитетски и научно-технолошки центар у нашој земљи.

Као симбол пријатељства, наш кинески побратим увео је посебну градску линију и аутобус који носи име нашег града. Током вожње овим аутобусом, кинеско становништво, кроз фотографије и податке истакнуте у унутрашњости аутобуса, може да се упозна с Новим Садом. А надамо се да смо и ми вас, кроз овај наш водич, упознали са овим удаљеним градом…

Upoznajmo gradove pobratime Novog Sada – Modena

 

Преузмите андроид апликацију.