Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Упознајмо градове побратиме Новог Сада – Модена

Човек је богат онолико колико има пријатеља. Ако исто важи и за градове, Нови Сад се може поносити са својих 14 градова побратима, који су као бисери расути на три континента.
Фото: Градске инфо

Братимљење нашег града са другим градовима и општинама је као укорењено у новосадској традицији мултинационализма и мултикултурализма, и можда је зато тако искрено и многобројно. На темељу узајамности и равноправности, наш град се братимио у циљу унапређења и развоја партнерских односа и институционалне сарадње у различитим областима од заједничког интереса.

Модена, Италија

Нови Сад је међународну сарадњу отпочео 1964. године, када је склопљено прво овакво пријатељство нашег града са градом и провинцијом Моденом, које је 1984. године ојачано потписивањем Споразума о даљој сарадњи.  Сарадња са овим живописним италијанским градом заснива се на економској размени и пројектима, сарадњи у области туризма, комуналним инфраструктурним системима, подизању капацитета општинског организовања и управе, културним програмима и манифестацијама, спорту и хуманитарној помоћи.

Фото: Pexels/Alexander Abero
Kao доказ искрености овог пријатељства, једна од улица у најстрожем центру Новог Сада добила је име по овом граду – Улица Модене, а бајковити трг и парк у Модени назван је по нашем граду – Parco piazza d’armi Novisad.
Фото: Wikimedia Commons/Caterina Tamagnini

Модена се налази на северу Италије, у покрајини Емилија-Ромања, и има око 200.000 становника. Од Новог Сада је удаљена око 950 км.

Фото: Wikimedia Commons/SIG SG 510

Овај шармантни град познат је по аутомобилизму, гастрономији и импозантном уметничком благу. Главни трг Piazza Grande, с катедралом Duomo из 12. века, која је грађена у романском стилу, са 84 метра високим торњем Ghirlandina, са чијег врха се пружа поглед на цео град, проглашени су светском културном баштином УНЕСКО. У самом центру града је и бисер барокне архитектуре палата Ducal, некадашње седиште суда, а данас дом Војне академије. Модена је родно место Лучијана Паваротија и Енца Ферарија, чији су домови претворени у музеје. Седиште је  фабрике аутомобила ферари. Један од најбољих ресторана на свету Osteria Francescana, налази се управо овде.

Фото: Pixabay/Ermanno Ferrarini
Фото: Unsplash/Michael Sala
Фото: Wikimedia Commons/Vitold Muratov
Фото: Pixabay/Kenneth White
Модена је, као и Нови Сад, универзитетски центар, позната нарочито по студијама медицине и права. Градове спаја и велика љубав према одбојци, стога је пријатељска сарадња остварена и на овом пољу. Модена има један од најтрофејнијих одбојкашких клубова, не само у Италији, него и на нивоу Европе, као што се и Нови Сад може поносити ОК „Војводина“. Неретко су се ова два братска тима сусретала и на међународним такмичењима, као што је, на пример, утакмица Лиге шампиона у одбојци.
Када се нађете негде у белом свету, лепо је знати да имате неког свог. Тако је и са градовима. Уколико се задесите у неком од градова побратима, осетићете да сте срцем ближе нашем Новом Саду.

 

Novi Sad: Kolevka pank ideologije

Преузмите андроид апликацију.