Početna > Svet
Svet

Džinovska umiruća zvezda eksplodirala dok su je naučnici posmatrali

Smrt zvezde je jedan od najdramatičnijih i najnasilnijih događaja u svemiru, a naučnici su prvi put u istoriji astronomije imali priliku da uživo posmatraju do samog eksplozivnog kraja zvezdanog džina.
Foto: Pixabay/WikiImages

Zemaljski teleskopi pružili su po prvi put u realnom vremenu pogled na samrtne muke crvenog džina. Iako ovo nisu najsjajnije ili najmasivnije zvezde, one su najveće u pogledu svoje zapremine.

Betelgez, druga najsjajnija zvezda sazvežđa Orion i deveta najsvetlija zvezda na noćnom nebu, koja je privukla interesovanje naučnika zbog svog nepravilnog zatamnjivanja, prema trenutno dostupnim podacima, naučnici smatraju da će za oko milion godina eksplodirati u supernovu.

Međutim, zvezda u srcu ovog novog istraživanja, smeštena u galaksiji NGC 5731, udaljenoj oko 120 miliona svetlosnih godina od Zemlje, bila je 10 puta masivnija od Sunca pre nego što je eksplodirala, kako prenosi Si-En-En.

Pre nego što se ugase u sjaju, neke zvezde doživljavaju nasilne erupcije ili oslobađaju užarene vruće slojeve gasa. Sve dok astronomi nisu bili svedoci ovog događaja, verovali su da su crveni džinovi bili relativno tihi pre nego što su eksplodirali u supernovu ili kolabirali u gustu neutronsku zvezdu.

Umesto toga, naučnici su gledali kako se zvezda samouništava na dramatičan način pre nego što se srušila u supernovi tipa II. Ova smrt zvezde je brz kolaps i nasilna eksplozija masivne zvezde nakon što je sagorela vodonik, helijum i druge elemente u svom jezgru.

Ostaje samo gvožđe iz zvezde, ali ono ne može da se spoji te zvezda ostaje bez energije. Kada se to dogodi, gvožđe se urušava i izaziva supernovu. Studija sa detaljima o ovim nalazima objavljena je u  The Astrophisical Journal.

Rusija: Blinkenov bezobrazluk – kada su Amerikanci u vašoj kući teško je ostati živ

Preuzmite android aplikaciju.