Почетна > Свет
Свет

Џиновска умирућа звезда експлодирала док су је научници посматрали

Смрт звезде је један од најдраматичнијих и најнасилнијих догађаја у свемиру, а научници су први пут у историји астрономије имали прилику да уживо посматрају до самог експлозивног краја звезданог џина.
Фото: Pixabay/WikiImages

Земаљски телескопи пружили су по први пут у реалном времену поглед на самртне муке црвеног џина. Иако ово нису најсјајније или најмасивније звезде, оне су највеће у погледу своје запремине.

Бетелгез, друга најсјајнија звезда сазвежђа Орион и девета најсветлија звезда на ноћном небу, која је привукла интересовање научника због свог неправилног затамњивања, према тренутно доступним подацима, научници сматрају да ће за око милион година експлодирати у супернову.

Међутим, звезда у срцу овог новог истраживања, смештена у галаксији НГЦ 5731, удаљеној око 120 милиона светлосних година од Земље, била је 10 пута масивнија од Сунца пре него што је експлодирала, како преноси Си-Ен-Ен.

Пре него што се угасе у сјају, неке звезде доживљавају насилне ерупције или ослобађају ужарене вруће слојеве гаса. Све док астрономи нису били сведоци овог догађаја, веровали су да су црвени џинови били релативно тихи пре него што су експлодирали у супернову или колабирали у густу неутронску звезду.

Уместо тога, научници су гледали како се звезда самоуништава на драматичан начин пре него што се срушила у супернови типа II. Ова смрт звезде је брз колапс и насилна експлозија масивне звезде након што је сагорела водоник, хелијум и друге елементе у свом језгру.

Остаје само гвожђе из звезде, али оно не може да се споји те звезда остаје без енергије. Када се то догоди, гвожђе се урушава и изазива супернову. Студија са детаљима о овим налазима објављена је у  The Astrophisical Journal.

Rusija: Blinkenov bezobrazluk – kada su Amerikanci u vašoj kući teško je ostati živ

Преузмите андроид апликацију.