Važan su izvor omega-3 masnih kiselina koje su značajne za ceo organizam
Neurolozi kažu da oni koji pate od migrene u ishranu uključe orahe, koji sadrže omega-3 masne kiseline, i tako će smanjiti i učestalost i jačinu ovih nesnosnih glavobolja.
Bračni par neurologa Dean i Ayeshi Sherzai, kaže da kada bi među namirnicama koje poboljšavaju rad mozga morali da izaberu jednu, svakako bi izabrali semenke bogate nezasićenim masnim kiselinama, mineralima i vitaminima, a to su orasi.
Orasi su za sada navjiše proučavani orašasti plodovi i zasigurno znamo da su neverovatan izvor polinezasićenih masti, jako važnih za rad miliona manjih arterija koje različite delove našeg mozga opskrbljuju kiseonikom i hranom – objasnili su.
Jedna nedavna studija pokazala je da polinezasićene masti, posebno omega-3, mogu da umanje stres, a druga je pokazala da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama može da pomogne i u protoku zdrave emocionalne ravnoteže i pozitivnog raspoloženja.
Isto, onima koji pate od migrene ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama može da smanji i učestalost i jačinu glavobolja.
Neke studije su pokazale da ljudi koji redovno jedu orahe imaju zdraviji mozak i ređe oboljevaju od bilo kog oblika demencije – objasnio je Dean za „Mind Body Green“.
Naglašava i to da orasi sadrže i mnoge hranjive sastojke i minerale koji su potrebni mozgu – poput vlakana, selena, magnezija i kalija.
A lako ih je i uvrstiti u razne recepte, bilo da spremate povrće, poslastice ili samo laganu užinu – kažu Ayeshi.
Odličan je i maslac od oraha, kog je dovoljno jednu kašičicu dodati u razna jela, a kao najbolju užinu za zdrav mozak ovaj bračni par neurologa preporučuje šaku samih oraha.