Важан су извор омега-3 масних киселина које су значајне за цео организам
Неуролози кажу да они који пате од мигрене у исхрану укључе орахе, који садрже омега-3 масне киселине, и тако ће смањити и учесталост и јачину ових несносних главобоља.
Брачни пар неуролога Dean и Ayeshi Sherzai, каже да када би међу намирницама које побољшавају рад мозга морали да изаберу једну, свакако би изабрали семенке богате незасићеним масним киселинама, минералима и витаминима, а то су ораси.
Ораси су за сада навјише проучавани орашасти плодови и засигурно знамо да су невероватан извор полинезасићених масти, јако важних за рад милиона мањих артерија које различите делове нашег мозга опскрбљују кисеоником и храном – објаснили су.
Једна недавна студија показала је да полинезасићене масти, посебно омега-3, могу да умање стрес, а друга је показала да исхрана богата омега-3 масним киселинама може да помогне и у протоку здраве емоционалне равнотеже и позитивног расположења.
Исто, онима који пате од мигрене исхрана богата омега-3 масним киселинама може да смањи и учесталост и јачину главобоља.
Неке студије су показале да људи који редовно једу орахе имају здравији мозак и ређе обољевају од било ког облика деменције – објаснио је Dean за „Mind Body Green“.
Наглашава и то да ораси садрже и многе храњиве састојке и минерале који су потребни мозгу – попут влакана, селена, магнезија и калија.
А лако их је и уврстити у разне рецепте, било да спремате поврће, посластице или само лагану ужину – кажу Ayeshi.
Одличан је и маслац од ораха, ког је довољно једну кашичицу додати у разна јела, а као најбољу ужину за здрав мозак овај брачни пар неуролога препоручује шаку самих ораха.